“Snimateljica Lucija i ja smo razgovarale da podgrijavamo krumpir i gljive, a moja svekrva je rekla da je to opasno”, komentirala je voditeljica Maria Grigoryan Vučković, koja je upitala Melkiora je li to točno. “To je mit”, jasno je rekao chef koji se malo i nasmijao na pogrešnu tvrdnju.
Chef je odgovorio kako neka jela od krumpira iziskuju nekoliko termičkih obrada i time dao odgovor na pitanje. “Neka jela od krumpira iziskuju dvije ili tri termičke obrade, onda bi mi svi već odavno umrli”, pojasnio je Melkior i dodao za primjer pomfrit koji se prvo treba blanširati i to jedan do dva puta.
Podgrijavate li krumpir kući?
Mit ili istina?
Otkrio je i kako ne voli podgrijani pire doma, jer se kuha u vodi pa dobije čudan okus, a onda je pojasnio na koji način se priprema pire u restoranu i ponovno otkrio kako se i u tom slučaju krumpir više puta termički obrađuje.
Chef Melkior otkrio je kako najprije ispeku krumpir u pećnici, potom od njega naprave pire pomiješan s maslacem te odlože u hladnjaku, a netom prije posluživanja se završava i grije pomiješan s mlijekom ili vrhnjem.Ipak, njegovu tvrdnju nisu prihvatili pratitelji voditeljice, koja ih je upitala podgrijavaju li doma krumpir. Mnogi su ostali pri mišljenju kako je opasno podgrijavati bilo koje jelo s krumpirom, kao i da je opasno podgrijavati gljive, a neki su dali do znanja kako zbog načina na koji se priprema, ne bi kušali Melkiorov pire iz restorana.
“Ja osobno nikad; ne podgrijavam i ne ostavljam za dan nakon. Ni riža se ne smije”, “To što vi radite u kuhinji ne znači da je zdravo i da nakon dvije ili tri zasebne termičke obrade krumpira ne pretvara namirnicu u toksičnu. Taj gospodin može biti vrsni kuhar ali ne znači da je njegova kuhinja zdrava..ukusna ok ali ovo što govori je potpuno pogrešno”, “Dobro da znam, pa da ne naručujem”, samo su neki od komentara.
Valja istaknuti kako stručnjaci navode da podgrijani krumpir nije kancerogen niti toksičan, no može prouzročiti probavne tegobe i osjećaj težine u želucu.