Život

Četrdeset porodica iz Goražda dobit će ključeve stana

Četrdeset porodica iz Goražda koje nemaju riješeno stambeno pitanje uskoro će dobiti ključeve novoizgrađenih stanova u zgradama socijalnog stanovanja u naselju Rasadnik – potvrdio je gradonačelnik Goražda Ernest Imamović.

FOTO:  ELMA GECA
FOTO: ELMA GECA

Napomenuo je da je riječ o socijalno ugroženim i raseljenim licima koji su do sada koristili alternativni te smještaj u kolektivnim centrima. Zgrade socijalnog stanovanja kroz projekat CEB II izgrađene su u okviru Državnog projekta stambenog zbrinjavanja pri Regionalnom stambenom programu (RSP) u BiH. Federalno ministarstvo za izbjegla i raseljena lica u koordinaciji sa gradskom upravom odrediće datum dodjele ključeva za 40 porodica koji su zadovoljili uslove za dodjelu socijalnih stanova, a zgrade će biti useljene najkasnije do 10. augusta. Nakon što su obavljeni i dodatni radovi na kanalizacionoj mreži Grad Goražde izdao je upotrebnu dozvolu. S obzirom da je izvođač iz Mostara jedan određeni period smo čekali, ali posao je konačno završen i zgrade su spremne za useljenje pojasnio je Imamović.

U novembru prošle godine stanove u novoizgrađenoj zgradi u Rasadniku dobilo je 20 porodica, a Imamović je podsjetio da se u okviru istog projekta u naselju Splavište gradi još jedna zgrada za 27 porodica. – Riječ je o projektu CEB II kojim će svi koji su živjeli u neuslovnim objektima konačno dobiti stanove, a zatvaranje kolektivnih centara očekuje se u ovoj godini.

Takođe, nas raduje činjenica da će se graditi i kadrovski stanovi u cilju ostanka mladih obrazovanih osoba na području Grada Goražda koji će po povoljnim uslova moći kupiti stan. Nakon prodaje zemljišta Bosanskopodrinjskom kantonu za izgradnju zgrade, vidjeli smo da je ogromna zainteresiranost mladih ljudi, a kapaciteti su ograničeni. Znači da postoji velika potreba ne samo za stanove po principu socijalnog stanovanja već i za mlade – istakao je Imamović.

Najavio je da će se uskoro krenuti u rušenje oronulih objekata baraka i kućica u ulici Salih bega Kuljuha i naselju Belvedere koji su korišteni kao kolektivni centri. Uklonit ćemo sve te oronule objekte i planirati novo naselje i naručiti projekat da vidimo šta bi se tu moglo graditi. Mogu se planirati stambeno-poslovini objekti koji mogu biti i malo luksuznijeg karaktera. Pozivam sve potencijalne investitore i partnere da se okrenu u tom pravcu građenja luksuznijih stambenih objekata jer mnogo ljudi i iz inostranstva je zainteresovano i stalno nas zovu i pitaju da li je u planu gradnja takvih objekata – istakao je gradonačelnik Goražda.