BiH

Četiri haške presude osporavaju Dodikove tvrdnje o Markalama: Granata je ispaljena s položaja SRK-a u Mrkovićima

Za granatiranje Markala 5. februara 1994. na doživotnu kaznu zatvora osuđeni su bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK)

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nakon što je u Sarajevu u nedjelju, 5. februara, obilježena godišnjica masakra na Markalama u kome je ubijeno 68 osoba, a ranjeno više od 140, polaganjem cvijeća na pijaci i komemoracijom kojoj je prisustvovao i visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt, Dodik je na svom Twitter nalogu način na koji se opisuje ovaj zločin nazvao lažnim.

“Lažni visoki predstavnik na obilježavanju lažima opisanog zločina. Jedina istina Markala su nevine žrtve, čije ubice će biti poznate kad-tad. Markale su zločin za koji su dva puta lažno optuženi Srbi i upotrijebljene su kao povod za NATO bombardovanje Republike Srpske. To je istina koju niko ne može negirati. Kristijan Šmit je tada podržao bombardovanje Republike Srpske, koje je sprovedeno bez odluke Savjeta bezbjednosti UN”, napisao je Dodik na Twitteru.

Detektor je provjerio dio Dodikove objave o samom zločinu na Markalama u februaru 1994. godine i uporedio ih sa sudski utvrđenim činjenicama.

Za granatiranje Markala 5. februara 1994. osuđeni su bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić i Stanislav Galić, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa (SRK). Obojica su osuđena na doživotnu kaznu zatvora. U presudi Karadžiću se navodi da je poginulo 68, a ranjeno više od 140 ljudi.

Granata je, kako je utvrđeno presudama, ispaljena s položaja SRK-a u Mrkovićima. Vijeću Tribunala u Haagu su predočeni dokazi, naredbe SRK-a i vještačenja, prema kojima je Sedmi bataljon Prve romanijske pješadijske brigade SRK-a imao minobacače kalibra 120 mm u Mrkovićima, što je sjeverno-sjeveroistočno od Markala.

U pravosnažnoj haškoj presudi Galiću je konstatovano da je minobacačka granata od 120 mm koja je 5. februara 1994. ispaljena na pijacu Markale “van razumne sumnje namjerno ispaljena s teritorije pod kontrolom SRK-a”.

U postupku protiv Galića saslušan je ukupno 171 svjedok. Optužba je saslušala 120 svjedoka, a Odbrane 51. U istom postupku uloženo je 1.268 dokaza – Optužba je uložila 603, Odbrana 651, i 14 Sudsko vijeće.

U haškoj presudi komandantu SRK-a Dragomiru Miloševiću stoji da je “Pretresno vijeće uvjereno da je minobacačka granata koja je pogodila ulicu u blizini tržnice Markale ispaljena s teritorije pod kontrolom SRK-a, te da su je ispalili pripadnici SRK-a 28. avgusta 1995. godine”.

Milošević je u Haagu osuđen na 29 godina zatvora. On je oslobođen za granatiranje pijace Markale 28. augusta 1995. jer je utvrđeno da je odsustvovao iz Sarajeva iz zdravstvenih razloga.

Tokom suđenja Miloševiću saslušano je 139 svjedoka. Optužba je saslušala 84 svjedoka, Odbrana 53, a Pretresno vijeće dva svjedoka. U postupku protiv Miloševića uloženo je 1.411 dokaza, na osnovu kojih je Vijeće donijelo zaključak kako su snage SRK-a granatirale Markale u oba incidenta na ovom mjestu.

Zaključci da je pijaca Markale granatirana s položaja Vojske Republike Srpske (VRS) 1994. i 1995. godine potvrđeni su i u postupku bivšem vrhovnom komandantu VRS-a i prvom predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću.

Prihvati notifikacije