Svijet

Čelnici evropskih država uputili saučešće povodom pucnjave u Moskvi

Nižu se reakcije nakon sinoćnjeg napada u Moskvi...

FOTO: EPA-EFE/VASILY PRUDNIKOV
FOTO: EPA-EFE/VASILY PRUDNIKOV

Ministarstva vanjskih poslova nekoliko evropskih država izrazila su saučešće porodicama poginulih i povrijeđenih u pucnjavi i eksploziji koja se dogodila u petak u koncertnoj dvorani u Moskvi.

Naoružani napadači su ubili 40 ljudi i ranili više od 100 u pucnjavi u koncertnoj dvorani “Crocus City Hall” u blizini Moskve, objavila je Federalna služba sigurnosti (FSB).

“Scene užasnog napada na nedužne ljude su užasne. Pozadina napada se mora brzo istražiti. Naše najdublje saučešće porodicama žrtava”, saopćilo je njemačko Ministarstvo vanjskih poslova.

Francusko ministarstvo je također scene napada opisalo kao užasne.

Pročitajte još

“Naše misli su uz žrtve, povrijeđene i ruski narod. Mora se rasvijetliti ovo gnusno djelo”, navodi se.

Italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani kazao je da prate situaciju nakon napada te oštro osudio sve oblike terorizma i izrazio solidarnost sa porodicama žrtava.

Portparol Evropske unije (EU) Peter Stano objavio je da je evropski blok “šokiran i zgrožen izvještajima o terorističkom napadu” u Moskvi.

“EU osuđuje sve napade na civile. Naše misli su sa svim pogođenim ruskim građanima,” dodao je.

Napad se dogodio u Krasnogorsku, administrativnom centru Moskovske oblasti, gdje je, prema preliminarnim informacijama, u dvorani “Crocus City Hall” nastupao muzički sastav Picnic.

Kasnije je na licu mjesta zabilježena i eksplozija koja je izazvala veliki požar. Ministarstvo za vanredne situacije Rusije saopštilo je da je trećina zgrade zahvaćena plamenom, a nekoliko helikoptera radi na gašenju požara.