Politika

Čavara: U ponedjeljak očekujem da se razriješi imenovanje rukovodstva Federacije BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Marinko Čavara (HDZ) očekuje da će proces imenovanja rukovodstva Federacije BiH biti nastavljen u ponedjeljak na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Kako je propisao visoki predstavnik u BiH, ukoliko tri kandidata za predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH ne postignu suglasnost ko je predsjednik o tome odlučuje Predstavnički dom i očekujem da će na sjednici u ponedjeljak to biti razriješeno ako ne bude nekih novih opstrukcija kojima svjedočimo nekoliko posljednjih tjedana”, kazao je Čavara.

Osvrnuo se da nova koaliciona većina nije davno uspostavljena navodeći da treba puno tolerancije i razumijevanja da se postigne ono što se može zajednički uraditi.

“Ne trebaju se tražiti točke sporenja. Prvenstveno se treba voditi računa što je najveći interes BiH, a to je evropski put i da stabiliziramo stanje u ovom nestabilnom svijetu”, istakao je Čavara.

Komentirao je i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koji je danas usvojen u prvom čitanju na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, a predložio ga je poslanik Šerif Špago.

“Ovo je populistički zakon, koji ne predviđa smanjenje, nego predviđa da povećanje ne bude toliko. Ja sam protiv bilo kakvog povećanja plaća dužnosnicima, a zakon predviđa povećanje ali ne na isti način svima. Za to sam da oni koji imaju najniže plaće, a to su namještenici i državni službenici, te pojedini rukovodeći državni službenici da se njima povećaju plaće ukoliko želimo zadržati kvalitetan kadar državne uprave, a to nam je najvažnije” naglasio je Čavara u pauzi današnje sjednice Predstavničkog doma PS BiH.

Prihvati notifikacije