Politika

Čaušević pitao Nešića o podizanju tri prsta, ovaj se branio vjerskim osjećanjima

Zastupnik SDA Midhat Čaušević postavio je pitanje ministru sigurnosti Nenadu Nešiću pitavši ga da li je svjestan da je svojom gestom podizanja tri prsta ispred Parlamentarne skupštine BiH izazvao opću nesigurnost kod velikog broja građana BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ministar sigurnosti je javna ličnost te mora voditi računa o svojim postupcima u javnom prostoru. Poruka koju je poslao podizanjem tri prsta ispred PSBiH, a taj gest ponovio u TV emisiji, je zabrinjavajuća i izazvala je stanje opće nesigurnosti. Ministar sigurnosti je ministar sigtnosti svih građana BiH i svoje postupke mora usaglasiti s pozicijom koju obnaša – dodao je Čaušević.

Nešić je odgovorio da ga je ovo pitanje iznenadilo i da je “impresioniran sposobnošću pojedinih kolega da svaku situaciju iskoristi da ovu zemlju vrati 30 godina unazad i svaku priliku iskoristi za sijanje mržnje i netrpeljivosti”.

– Osporavati pravoslavcima tri prsta znači duboko zadirati u vjerska osjećanja. Podići nekome tri prsta znači svete mi trojice i blagosiljati ga – rekao je Nešić te dodao da se “nikada neću odreći svoje vjere, Isusa Hrista i Svetog trojstva” i ustvrdio da duboko poštuje svakog vjernika.

Čaušević mu je uzvratio da mu nije postavio pitanje ni kao vjerniku ni pripadniku srpskog naroda nego kao ministru sigurnosti.

– Uz puno uvažavanje onog što ste kazali, i poštivanje osjećaja svih vjernika, vaše podizanje tri prsta u velikom dijelu bh. društva i naroda kojem pripadam je protumačeno na bazi provokacije i onoga šta nas taj gest podsjeća na period od 1992. do 1995. godine. Ako ćemo se koristiti simbolima, interakcijom onda to treba biti primjereno i u skladu s onim što je vaša pozicija. Ništa lično, nego da postavimo mjeru i da smo predstavnici svih građana, državljana BiH i u skladu s tim se ponašamo – dodao je Čaušević.

Prihvati notifikacije