BiH

Carole Hodge na Krugu 99: Ruska invazija na Ukrajinu dovela je u pitanje budući balans svjetskih snaga

Britanska politika u suštini ostaje ista kao prije 30 godina gledajući na Srbiju kao ključ stabilnosti i bezbjednosti u regionu i kao prepreku za dalje evropske integrcije, izjavila je danas Carole Hodge, Univerzitet u Glasgowu, uvodničarka redovne sesija Kruga 99 o temi "Britanska politika u bosanskom ratu i poslije".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Carole Hodge, autorica knjiga “Velika Britanija i Balkan” i “The Balkans on Trial”, rezimirala je događaje u prethodnim godinama na području bivše Jugoslavije, naročito Bosne i Hercegovine, tokom ratnih dešavanja, pokušaja mirovnih pregovora, objašnjavajući uticaj Velike Britanije i svjetskih sila na politiku prema sukobljenim stranama.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ona je istakla da su pravne svjetske sile i institucije bilo činjenjem ili propustom omogućile genocid u Bosni i Hercegovini imeđu 1992. i 1995. godine. U tome je Velika Britanija sa Francuskom u najvećem dijelu predvodila međunarodni konsenzus.

Prema njenim riječima, ruska invazija na Ukrajinu dovela je u pitanje budući balans svjetskih snaga. SAD su sa Britanijom predvodile konsenzus za odbranu Ukrajine od ruske agresije.

“Obje zemlje su takođe odmah podržale izborne reforme visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su omogućile mnogo jaču ulogu etnonacionalističke stranke HDZ u Federaciji BiH”, rekla je Hodge.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Dodala je da se čini se da SAD, za razliku od svoje politike tokom rata u BiH, sada takođe vide Srbiju kao ključnog igrača na Balkanu.

“Motivacija za podršku izbornim promjenama je različita. U slučaju Bidenove administracije naglasak je na obuzdavanju kontinuiranih i upornih poteza Milorada Dodika, predsjednika RS-a, za otcepjeljenje, zajedno sa prijetnjom HDZ-a da će blokirati institucije ukoliko se ne ispune njeni zahtjevi za treći entitet riskirajući imploziju BiH i mogući širi požar u regionu”, istakla je Hodge.

Naglasila je da su SAD zaslužne za donošenje mira u BiH kroz akciju NATO-a koja je omogućila Dejtonski sporazum, napominjući i da je američka politika tokom rata u BiH pomogla Hrvatima da promijene odnos snaga.

“Nedavno su se uključili i viši američki stručnjaci za Balkan, koji imaju jake veze sa Beogradom. Sadašnji pregovori se vode između dvije ravnopravne strane kako u BiH tako i na Kosovu. Ali oni nisu jednaki. S jedne strane bio je genocid i masovni zločini protiv čovječnosti, a s druge strane bila je ogromna vojna sila koja je napala međunarodno priznatu državu, a to nikada nije priznato ni od agresora niti međunarodne zajednice”, istakla je Hodge.

Smatra da je pristup evropskih i američkih izaslanika dubokociničan, praćen obećanjima da će biti na evropskom putu, evroatlanskih struktura.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Schmidt je više puta izjavio da je njegov glavni posao očuvanje Dejtonskog sporazum bez amandana. Ipak uprkos postizanju statusa kandidata, BiH gotovo sigurno neće biti dozvoljeno da uđe u EU u okviru svoje sadašnje etnički segergirane strukture jer je to protivno principima na kojima je EU zasnovana”, naglasila je Hodge.

​​​​​​​Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, kazao je da je kada govori o ovoj temi, nemoguće izbjeći aktuelni koncept “Dodikove histerične osionosti sa embargom na kontakte sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD-a”.

“Ne bez doze cinizma treba reći – ono što ste proizveli politikom nepricipijelnih ustupaka nasilnika na račun bosanske demokratske budućnosti, takođe i prošlosti, to ste i dobili”, kazao je Kulenović.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Prihvati notifikacije