Za sada će hranu u WOOHOO-u pripremati ljudi, ali sve ostalo od menija do ambijenta i usluge – dizajniraće kulinarski veliki jezički model nazvan „Chef Aiman“.
Aiman – sastavljen od riječi „AI“ (vještačka inteligencija) i „man“ (čovjek), obučen je na osnovu decenija istraživanja nauke o hrani, podataka o molekularnom sastavu i više od hiljadu recepata iz kulinarskih tradicija širom svijeta, rekao je Ahmet Ojtun Čakir, jedan od osnivača WOOHOO-a.
Iako Šef Aiman ne može da proba, miriše niti direktno komunicira sa svojim jelima kao što to radi običan kuhar, model funkcioniše tako što kuhinju razlaže na njene sastavne dijelove poput teksture, kiselosti i umamija, te ih ponovo sastavlja u neobične kombinacije ukusa i sastojaka, navode Aimanovi developeri.
Ove prototipe zatim dorade ljudski kuhari koji probaju kombinacije i daju smjernice, u naporima koje predvodi poznati dubajski kuhar Reif Otman.
„Njihovi odgovori na moje sugestije pomažu mi da pročistim svoje razumijevanje šta funkcioniše izvan čistih podataka“, objasnio je Aiman u intervjuu sa interaktivnim AI modelom.
Cilj, kažu Aimanovi kreatori, nije da se zamijeni ljudski element kuhanja, nego da se dopuni.
„Ljudsko kuhanje neće biti zamijenjeno, ali vjerujemo da će (Aiman) uzdignuti ideje i kreativnost“, rekao je Ojtun Čakir, koji je također izvršni direktor ugostiteljske kompanije Gastronaut.
Aiman je dizajniran da razvija recepte koji ponovo koriste sastojke koje restorani često bacaju, poput ostataka mesa ili masti, rekao je on.
Dugoročno, osnivači WOOHOO-a vjeruju da bi se Aiman mogao licencirati restoranima širom svijeta, smanjujući kuhinjski otpad i poboljšavajući održivost, navodi Reuters, a prenosi Telegraf.