Život

Buduće hadžinice iz BiH oduševljene Medinom

Posljednjeg dana boravka u Medini za hadžije koje su naknadno pristizale iz Bosne i Hercegovine, u nedjelju 18. juna organizovane su posjete Uhudu, mesdžidu Kibletejn, mjestu Hendek te posjeta mesdžidu Kuba.

FOTO: MINA
FOTO: MINA

Sve bosanskohercegovačke hadžije će danas krenuti u Mekku u nekoliko različitih termina u jutarnjim satima.

O 2.200 hadžija koji su u organizaciji Ureda za hadž i umru Islamske zajednice u Bosni i Herecgovini doputovali u Saudijsku Arabiju brinu stručni vodiči, šerijatske konsultantice za žene i medicinski timovi.

Tokom boravka u Medini, hadžije su u organizaciji Ureda za hadž i umru i uz podršku vodiča organizirano posjećivale Poslanikovu džamiju, Časnu Revdu, te prisustvovale različitim edukativnim i historijskim časovima.

Amra Sidić iz Livna, jedna je od budućih hadžinica koja je bila smještena u hotelu svega nekoliko stotina metara udaljenom od harema Poslanikove džamije.

“Ja sam prezadovoljna boravkom u Medini, ovo je džennetska ljepota na dunjaluku. U Bosni mi je ostao suprug o kojem se brinu kćerke. Zdravlje – mašallah“, s osmijehom za MINA-u kazuje Sidić, oduševljena prilikom da boravi u Poslanikovoj džamiji, čineći dovu da se ponovo vrati ovdje.

Kćerke su na hadž ispratile i Hanu Saković iz Kopača kod Goražda.

“Ja sam počela skupljati svoj novac pred kraj 2006. godine, s nijjetom da pomalo skupljam od svoje penzije, da bih obavila ovu petu islamsku dužnost koju me Allah dž.š. zadužio i želja mi se ispunila“, kazala je Saković.

Ovom prilikom se prisjetila i borbe za povratak i opstanak u svojim Kopačima nakon progona ratne 1992. godine.

“Srušili su nam kuću koju smo tek sagradili, ali mi smo sve digli iznova, kućili smo se i borili. Bez obzira na sve životne izazove nijjet za hadž je uvijek bio prisutan u mom srcu“, istakla ja Saković.

Na putu prema Mekki hadžije će danas zastati na mikatu Zul-Hulejfa radi klanjanja dva rekata namaza i nijjeta za umru. Planirano ja da po dolasku u Mekku i nakon smještaja u hotele hadžije iz Bosne i Hercegovine u večernjim satima obave umru.