Politika

Brojni sastanci: Konaković razgovarao sa Lajčakom i Carpenterom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se na marginama konferencije Bledski strateški forum 2023 sa specijalnim predstavnikom Europske unije za dijalog Beograda i Prištine te Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Specijalni predstavnik Lajčak se interesirao za situaciju i reformske procese u Bosni i Hercegovini.

Ministar Konaković je sagovornika informisao o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji. Izrazio je očekivanje da će napori koje je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uložilo u proteklom periodu u usvajanje nacrta zakona, a nakon njihovog usvajanja na Predstavničkom domu PS BiH, dobiti podršku i na Domu naroda PS BiH, čime bi se ostvario veliki napredak BiH u ispunjavanju obaveza iz procesa evropskih integracija.

Naglasio je da je od iznimne važnosti da EU prepozna taj napredak, posebno u predstojećem izvještaju Evropske komisije o BiH u okviru Paketa proširenja, koji se očekuje na jesen ove godine. U tom smislu, izrazio je nadu da će zemlje članice EU, prilikom razmatranja tog izvještaja, do kraja ove godine, dati pozitivan signal BiH i njenim građanima za dalji napredak na EU putu, po mogućnosti donošenjem odluke o otvaranju pregovora o pristupanju.

Specijalni predstavnik EU Lajčak je ohrabrio Bosnu i Hercegovinu da nastavi posvećeno provoditi svoje obaveze iz procesa evropskih integracija, te izrazio uvjerenje da sve dok BiH ispunjava te obaveze da će ih i EU prepoznati.

Susret sa Carpenterom

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se na Bledu i sa Stalnim predstavnikom Sjedinjenih Američkih Država pri Organizaciji za europsku sigurnost i saradnju (OSCE)Michaelom Carpenterom.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Ministar Konaković i ambasador Carpenter su izrazili zadovoljstvo dobrim odnosima i saradnjom između Bosne i Hercegovine i Sjedinjenih Američkih Država, uključujući i između stalnih misija obje zemlje pri OSCE-u u Beču.

Ambasador Carpenter se interesirao za reformske procese u Bosni i Hercegovini. Ministar je, između ostalog, istakao važnost zakona koje je usvojilo Vijeće ministara BiH u zadnjih nekoliko mjeseci, a koji su usvojeni i od strane Predstavničkog doma PSBiH, te upoznao sagovornika da je za okončanje procesa usvajanja potrebno da zakoni budu usvojeni i na Domu naroda PS BiH, te naglasio njihov značaj za daljnji napredak BiH na EU putu.

Ambasador je posebno istakao podršku SAD-a OSCE Misiji u BiH i spremnost njegovezemlje da pruži dodatnu podršku projektima OSCE-a u BiH u oblastima koje i BiH i SADidentificiraju kao prioritetne. U tom kontekstu, ministar Konaković je kao prioritet istakaozaštitu integriteta izbornog procesa.

Prihvati notifikacije