BiH

Brojne reakcije nakon skandala na BH Radiju 1: „Provjera koliko ljudi uopšte sluša BH Radio“

BH radio1, javni servis Bosne i Hercegovine, jutros je emitovao ozbiljnu muziku zbog Dana žalosti u entitetu RS, što je izazvalo brojne reakcije.

FOTO: N1 / BHRT / BOSNAINFO
FOTO: N1 / BHRT / BOSNAINFO

Ono što je interesantno da u isto vrijeme na BHT-u nije bilo Dana žalosti, čemu svjedoči i muzički blok u sklopu jutarnjeg programa ove televizije. Razlog za Dan žalosti je stradanje četvorice napadača koji su stradali na Kosovu.

Nedugo nakon ovog skandala, uslijedile su brojne reakcije javnosti kao i Poslovodnog odbora BHRT.„Poslovodni odbor Radiotelevizije Bosne i Hercegovine, koji inače rukovodi radom BHRT-a, nije donio nikakvu odluku da se danas, 27. septembra, proglasi dan žalosti, odnosno prilagodi program na nivou svih platformi BHRT-a.

Pročitajte još

Do sada se nikada nije desilo niti je praksa da samo jedan medij unutar BHRT-a donosi pojedinačno odluku o ovako važnom programskom stavu kao što je proglašenje dana žalosti.

Dakle, u ovom slučaju je direktor BH Radija 1 Dejan Kerleta samostalno, bez ikakvih konsultacija sa Poslovodnim odborom odnosno generalnim direktorom BHRT-a donio odluku da se program BH Radija prilagodi danu žalosti kojeg je proglasila vlada Republike Srpske“, navodi se u pojašnjenju Poslovnog odbora BHRT-a.

Samostalni sindikat radnika u BHRT-u traži smjenu direktora BH Radija 1 Dejana Kerlete zbog odluke da se programski sadržaj na BH Radiju 1 prilagodi odluci entitetske vlade RS-a kojom je danas proglašen dan žalosti u tom entitetu, a povodom događaja na Kosovu u kojem su poginule četiri osobe koje se sumnjiče za terorističke aktivnosti.

“Samostalni sindikat radnika u BHRT-u ograđuje se od postupaka i odluke direktora BH Radija 1. Mišljenja smo da takve odluke i postupci, pojedinih nosilaca funkcija na BHRT-u, ugrožavaju egzistenciju i položaj BHRT-a i njihovih uposlenika. Pozivamo menadžment BHRT-a da se očituje te poduzme sve, zakonom predviđene mjere, da se takvi i slični događaji ne bi ponavljali”, naveli su iz Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u.

Na društvenim mrežama brojne su reakcije. Samo neke sa Twittera ili po novom X mreže, prenosimo u nastavku.

„Bruka“, napisao je kratko Dragan Mioković, zastupnik Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

„Čestitam Dan terorista svima koji slave! Dubine civilizacijskog poraza mjere se svjetlosnim godinama, a ne metrima!“, napisao je Dragan Bursać, novinar i kolumnista.

FOTO: PRINTSCREEN TWITTER
FOTO: PRINTSCREEN TWITTER
Prihvati notifikacije