Politika

Brkić: Cilj i prioritet vanjske politike BiH punopravno članstvo u EU

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Josip Brkić, kao izaslanik predsjedateljice Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto, sudjelovao je danas na konferenciji "Proširenje EU - Može li BiH biti nova uspješnica?" u Zagrebu.

FOTO: MVPBIH
FOTO: MVPBIH

Na panel-diskusiji sudjelovali su, uz Brkića, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman, zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol i posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Mate Granić.

U svom obraćanju tokom panel-diskusije Brkić je istaknuo da je cilj i prioritet vanjske politike Bosne i Hercegovine punopravno članstvo u Europskoj uniji.

Ocijenio je da je dobivanje kandidatskog statusa u decembru prošle godine povijesni korak u napretku naše zemlje i njenom putu u Evropsku uniju.

Naglasio je kako fokus Bosne i Hercegovine ostaje usmjeren na daljnju provedbu 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije i ispunjavanje potrebnih uvjeta na putu prema punopravnom članstvu u EU. S tim u svezi osvrnuo se na učinkovitost rada aktualnog Vijeća ministara napomenuvši da je trenutni saziv Vijeća ministara u zadnjih devet mjeseci napravio više već prethodni tokom cijelog mandata.

Izrazio je očekivanje da će Vijeće Evropske unije do kraja godine donijeti odluku o otvaranju pristupnih pregovora za Bosnu i Hercegovinu. Ponovio je neupitnu predanost Bosne i Hercegovine za usklađivanje svoje vanjske politike sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom Evropske unije.

Tokom panela Brkić se osvrnuo na odnose u regiji te istaknuo da trenutna situacija na jugoistoku Europe ima neizravan utjecaj i na situaciju u Bosni i Hercegovini.

Na kraju izrazio je i zahvalnost Republici Hrvatskoj na kontinuiranoj potpori Bosni i Hercegovini u procesu europskih integracija, posebno kada je riječ o dodjeljivanju statusa kandidata, saopćeno je iz Ureda za odnose sa javnošću MVP BiH.

Prihvati notifikacije