Svijet

Britanska vojska više nije vrhunska borbena sila

Visokopozicionirani američki general je u privatnom razgovoru rekao britanskom ministru odbrane Benu Wallaceu da SAD više ne smatra britansku vojsku vrhunskom borbenom silom, javlja britanski Sky News pozivajući se na izvore iz odbrambenog sektora.

FOTO: ILUSTRACIJA/UKDEFENCEJOURNAL
FOTO: ILUSTRACIJA/UKDEFENCEJOURNAL

Isti izvori tvrde kako se pad borbenih sposobnosti britanske vojske, koji je uslijedio nakon desetljeća rezova kako bi se uštedio novac, mora što prije promijeniti zbog ruske invazije na Ukrajinu. “Poenta je da je britanska vojska nesposobna zaštititi Ujedinjeno Kraljevstvo i naše saveznike u narednih deset godina”, rekao je jedan od izvora.

Odbrambeni izvori tvrde da britanski ministar Rishi Sunak riskira neuspjeh u svojoj ulozi “ratnog premijera” ako ne poduzme hitne korake s obzirom na rastuću sigurnosnu prijetnju koju predstavlja Putinova Rusija.

“Vidjet će se vjeruje li ova vlada da je njena primarna dužnost odbrana zemlje”

Ti hitni koraci trebali bi uključivati povećanje odbrambenog proračuna za najmanje tri milijarde funti godišnje, zaustavljanje plana o dodatnom smanjenju broja vojnog osoblja te ublažavanje pravila o nabavi, što bi omogućilo Ujedinjenom Kraljevstvu da krene u ubrzanu nabavu oružja i municije, navode izvori.

“Historija će gledati na odluke koje će donijeti ratni premijer u narednim sedmicama kao na fundamentalne, po kojima će se vidjeti vjeruje li ova vlada iskreno da je njena primarna dužnost odbrana zemlje ili je to samo slogan koji ponavlja reda radi”, dodao je izvor.

Prihvati notifikacije