Ekonomija

Britanska kompanija počinje proizvodnju u rudniku u Varešu

Britanska kompanija za istraživanje minerala Adriatic Metals (ADT1.L) planira započeti proizvodnju u svom Silver Projectu u Varešu, u centralnoj Bosni u novembru, prvom rudniku koji će biti otvoren u Evropi u više od deset godina, rekao je njen izvršni direktor Paul Cronin.

FOTO: VEČERNJI.BA
FOTO: VEČERNJI.BA

Godišnje će se iz rudnika iskopavati oko 800.000 tona polimetalne rude iz koje se nakon šestogodišnjeg istraživanja i ulaganja od 200 miliona dolara očekuje oko 65.000 tona koncentrata olovo-srebra i 90.000 tona koncentrata cinka, prenosi Reuters, javlja Raport.

Godišnji izvoz rude, koji se procjenjuje na oko 800 miliona konvertibilnih maraka, imat će značajan utjecaj na ekonomiju ove siromašne balkanske zemlje.

“Ovaj projekt povećava BDP Bosne za 2%, to je ogromno povećanje”, rekao je Cronin za Reuters u novim uredima firme u glavnom bosanskohercegovačkom gradu Sarajevu.

“Trenutno imamo resurse od 21 milion tona polimetalne rude koja uključuje bakar, srebro, cink, olovo i zlato. Rudarstvo u Bosni ima veliku budućnost jer imate ogroman potencijal za istraživanje koje bi dovelo do novih rudnika”, dodaje on.

Britanska firma je dosad potrošila 40 miliona dolara na istraživanje. Odobreno joj je još 30 miliona dolara za nastavak, rekao je Cronin.

Adriatic Metals, koji je 2017. godine kupio bosanskohercegovačko Istočno rudarstvo, trenutno zapošljava 290 radnika. U procesu je zapošljavanja još 80.

Također ima 250 stalnih izvođača i angažira oko 300 građevinskih radnika na svojim različitim projektima.

Nakon analize ekoloških i zdravstvenih rizika iz rudnika, kompanija je odlučila očistiti i obnoviti staro rudarsko postrojenje, za što je morala izgraditi 25 kilometara dugu cestu koja povezuje Vareš sa Zenicom, kazao je Cronin.

Firma se pomogla lokalnoj željezničkoj kompaniji da obnovi željezničku prugu nakon 25 godina kako bi se ruda mogla prevoziti preko Sarajeva do hrvatske luke Ploče i dalje do talionica u Belgiji, Norveškoj, Švedskoj, Španiji i Italiji.

“Posebno smo stvorili proizvode koji odgovaraju evropskim standardima. Evropljani moraju proizvoditi vlastite metale ili će uvijek biti prepuštena na milost i nemilost mjestima kao što su Rusija ili Kina”, rekao je Cronin.

Prihvati notifikacije