BiH

Brčko: Komisija za odlučivanje o sukobu interesa provela 182 postupka, izrečene i sankcije

Skupština Brčko distrikta danas je nastavila i okončala 40. redovnu sjednicu usvojivši, između ostalog, Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2022. godinu.

FOTO: SKUPŠTINA BRČKOG
FOTO: SKUPŠTINA BRČKOG

Predsjednik Skupštine Siniša Milić rekao je da je Komisija u tom izvještajnom periodu uradila dobar posao ističući da je u maloj sredini veoma teško očuvati integritet službi kao što je ova komisija.

“Da nemaju bilo kakve protekcije dokaz je činjenica da je Komisija pokrenula postupak i protiv gradonačelnika zbog sumnje na sukob interesa. Rade kvalitetan posao i mi im sa svoje strane trebamo pružiti svaku vrstu podrške”, rekao je Milić, saopćeno je iz brčanske Skupštine.

Predsjednica Komisije za odlučivanje o sukobu interesa Admira Mujkić rekla je da su u toku 2022. godine provedena 182 postupka provjere nosilaca javnih funkcija od kojih su u pet slučajeva izrečene novčane sankcije od 1000 KM do 3000 KM, dok su u 11 slučajeva izrečene opomene.

Ona je napomenula da ima 165 nosilaca javnih funkcija koji su aktivni i 24 koja su pasivna, te da 30 njih još nije podnijelo izvještaj Komisiji i da rok za to ističe u petak, 31. marta.

“U toku je 36 postupaka provjere. Sankcije se pokreću nakon što lica ne postupe po opomeni. Aktuelni zakon nije represivan već preventivan”, dodala je Mujkićeva.

Po okončanju 40. redovne sjednice Skupština je započela 41. redovno zasjedanje na kojem je usvojena odluka o utvrđivanju prestanka mandata poslanika Socijalističke partije Zorana Kokanovića i poslanički mandat je dodijeljen Živanu Nikoliću iz te stranke, nakon čega je Nikolić položio zakletvu, stoji u saopćenju.

Prihvati notifikacije