BiH

Brčanskim inspektorima određen jednomjesečni pritvor

Nakon žalbe Tužiteljstva Distrikta, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor inspektorima Policije Distrikta I. Ristiću (49) i S. Deniću (48), uhapšenim 17. januara u nastavku operativno-policijske akcije DAMA.

FOTO: FENA/ILUSTRACIJA
FOTO: FENA/ILUSTRACIJA

Kako je po žalbi ovog tužiteljstva Apelacijski sud ukinuo odluku kojom je prvostupanjski sud prvobitno odbio pritvoriti osumnjičene, Osnovni sud otklonio je propuste na koje je žalbom ukazalo Tužiteljstvo, odredivši im pritvor od jednog mjeseca.

Pročitajte još

Pritvor Ristiću i Deniću, koji se sumnjiče za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi, određen je uslijed bojazni da bi utjecajem na svjedoke mogli ometati kazneni postupak, priopćeno je iz brčanskog Tužiteljstva.

Ristića i Denića sumnjiči se da su tijekom 2022. i 2023. godine, znajući da se A. T. i Ristićeva kćerka I. R., koja je dan ranije uhićena u okviru iste akcije, bave neovlaštenim prometom opojnih droga, iskoristili službeni položaj kako bi im pribavili korist.

Sumnja se da su njih dvojica u više navrata zahtijevali i primili novac da ne poduzmu službene radnje otkrivanja i gonjenja osoba koje se bave neovlaštenim prometom opojnih droga, propisane Zakonom o kaznenom postupku Distrikta.

Kako se navodi u tužiteljskom prijedlogu za određivanje pritvora, oni su pribavljali korist I. R. i A. T. u vidu omogućavanja nesmetane prodaje opojnih droga, osiguravanja povoljnijeg položaja u kaznenim postupcima za I. R., ali i u vidu stvaranja uvjerenja kod konzumenata i prodavača opojnih droga da ona ima zaštitu policijskih službenika i da može ostvariti efektivnu kontrolu nad njihovim postupcima.

Podsjetimo, protiv Ristićeve kćerke I. R. i većeg broja pripadnika organizirane grupe za promet opojnim drogama, duže vrijeme provođene su istražne aktivnosti, a 16. siječnja izvedena je operativna akcija “DAMA”, koja je rezultirala njihovim uhićenjima.

Sumnja se da je upravo I. R. s ciljem sticanja financijske koristi organizirala grupu za nabavku, prodaju, predaju, prijevoz, držanje i posredovanje u kupoprodaji više od dva kilograma marihuane, preko pet kilograma amfetamina i neutvrđene količine tableta MDMA Extasy. Nakon što je lišena slobode zbog sumnje da je počinila kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, na prijedlog Tužiteljstva određen joj je pritvor od jednog mjeseca.

U međuvremenu, istražne aktivnosti proširene su i na njezinog oca I. Ristića, kao i na S. Denića, policijske službenike Policije Distrikta.

Već 17. janauara uhićeni su zbog sumnje da su počinili kaznena djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja i primanja dara i drugih oblika koristi.

Uslijed bojazni da bi mogli utjecati na svjedoke, Tužiteljstvo je i za njih odmah predložilo određivanje pritvora, što Osnovni sud nije prihvatio, odredivši da se 19. siječnja, uz mjere zabrane sastajanja sa svjedocima, puste na slobodu.

Cijeneći da se tako ne može osigurati uspješno vođenje kaznenog postupka, Tužiteljstvo je na ovu sudsku odluku izjavilo žalbu Apelacijskom sudu. Ovaj sud uvažio je žalbu i ukinuo odluku nižeg suda, naredivši mu otklanjanje propusta na koje je Tužiteljstvo osnovano ukazivalo.

Po ukidanju prvobitne odluke, Osnovni sud održao je novo ročište nakon čega je obojici osumnjičenih inspektora odredio jednomjesečni pritvor.

Njima će se trajanje ove mjere računati od 1. februara, a rješenje o određivanju pritvora potvrđeno im je i od strane Apelacijskog suda Distrikta.