BiH

Brat ubijene Amre Kahrimanović: “Mojoj sestri je danas trebao biti rođendan"

U Tuzli je danas održano mirno okupljanje i šetnja za ubijenu Amru Kahrimanović. Prisutnim građanima i medijima obratio se i brat i sin ubije Amre Kahrimanović.

FOTO: N1
FOTO: N1

Nedžad Kahrimanović, brat ubijene Amre kazao je kako joj je danas trebao biti rođendan.

“Hvala svim što su došli da podrže naš mirni hod. Trebao je da bude dan radosti, sreće i veselja. Danas joj je rođendan. Ne mogu da izrazim zahvalnost svima koji su došli ovdje. Hvala i medijima. Kada bi mogla da vidi bila bi sa blagim osmjehom i njenom dobrotom. Izvinite što me ponesu emocije. Razumljivo je. Mi ćemo istrajati u svojim molbama, tihim molbama. Mi ćemo sigurno smijeniti ministra unutrašnjih poslova TK, koji nije imao empatije ni da izrazi sućut. I direktora Uprave policije TK i svima u lancu koji su odgovorni”, kazao je.

Potom je dodao:

“Mi smo imali dostajanstvo da ne plačemo, slomio sam se jutros. Oprostite. Moraju da imaju morala da daju ostavke. Da jednom u BiH krene odgovornost. Krene ljudska odgovornost. Sigurno ćemo istrajati. U narednih sedam dana moraju da podnesu ostavke. Ostavka ministra unutrašnjih poslova i direktora policije i svih ispod njih u hijerarhiji. Moja sestra nije ubijena, ona je likvidirana. Brutalna likvidacija je izvršena nad mojom sestrom. Mi nemamo informacije, niko nam se nije zvanično obratio. Ne znamo gdje su njeni lični dokumenti, ne znamo gdje je njen telefon. Niko nas nije obavijestio da je obdukcija završena. Iz privatnih izvora smo saznali. Niko iz Tužilaštva nas nije obavijestio. Mi nemamo ključeve njenog automobila”.

Također, brat ubijene Amre je kazao kako se odgovorni najviše boje tišine.

Pročitajte još

“Oni nemaju nikavu empatiju. Moramo tiho, dostojanstveno da ih smijenimo. Oni se boje tišine. Urlikanje će proći za tri dana. Njih samo masa plaši. Oni ako ne budu dali ostavke za sedam dana, imat će desetine hiljada ljudi na ulicama. Sve ću svoje resurse podrediti tome. Finansijske i ljudske. Sigurno ćemo u toj namjeriti istrajati. Nema izvinjenja. Zamislite da ja kao laik znam da je ispaljeno 17 metaka. Direktor policije ne može sa sigurnošću da kaže koliko je metaka. Jučer sam dobio informaciju da su pozvali sve ljude sa godišnjeg i bolovanja da vrate pištolje. Je li imala moja sestra šansu? Je li imala mogućnost da preživi?”, kazao je.

Na kraju svog obraćanja kazao je kako je vrijeme za promjene u BiH.

“Direktor policije svaki sedmi dan pije kafu u kafiću koji je nedaleko od MUP-a TK. Nije izrazio ni saučešće. Toliko o njegovoj empatiji i moralu. Hvala svim ljudima koji su došli. Molim vas da ne zaboravimo da oni moraju da podnesu ostavke ili do petka ostavke. Molimo. Ne naređujemo, molimo da podnesu ostavke. Vrijeme je za promjene u BiH. Na lik i djelo svoje sestre neću nikada zaboraviti, činit ću sve da nešto dobije ime po njoj. Ona je to zaslužila”, zaključio je Nedžad Kahrimanović.

Kratko se obratio i sin ubijene Amre, Damir Hodžić.

“Ja bih samo još jednom da se svima zahvalim na ogromnoj podršci i riječima utjehe. Beskrajno nam znači. Mi ovo ne možemo bez vas, bez naših sugrađana, bez komšija, bez medija. Moramo svi pomoći da se naš glas čuje. Policajac ubica nije sam u ovome. Svi moraju odgovarati”, kazao je Damir.