Život

Braća Begović se vratili u domovinu, iz BiH utiču na trendove u globalnoj automobilskoj industriji

SARAUSAID projekt "Diaspora Invest“ pružio je podršku braći Amaru i Advanu Begoviću koji su osnovali Circuit Business Consulting, mladu i ujedno prvu menadžment konsultantsku kompaniju fokusiranu na automobilsku industriju u našem regionu.

FOTO: USAID DIASPORA INVEST PROJECT
FOTO: USAID DIASPORA INVEST PROJECT

Upravo su naša prethodna iskustva i dugogodišnja želja za povratkom u Bosnu fundament za inicijalnu ideju CBC-a. Dodatnu motivaciju nam je predstavljalo, da veliki broj mladih talenata odlazi u inostranstvo da bi se ostvarili u karijeri, zbog manjka adekvatnih mogućnosti u domovini – izjavio je Amar Begović.

Braća Amar i Advan Begović, rođeni Banjalučani, odrasli su i školovali se u Njemačkoj, gdje su obojica svoja akademska znanja stekli na prestižnom univerzitetu RWTH Aachen u oblasti mašinstva i ekonomije.

Braća Begović su gradili svoje respektabilne karijere radeći na međunarodnim projektima, razvoju proizvoda, transformaciji mobilnosti i inovacijama u automobilskoj i drugim industrijama.

Dugogodišnja želja za povratkom i prilika da razviju biznis u domovini, vratila ih je u Bosnu i Hercegovinu.

– Našu misiju konkretno implementiramo kroz intenzivnu i direktnu suradnju sa našim klijentima, koji su vodeće svjetske automobilske kompanije. Bitno je shvatiti ulogu menadžment konsultanata. Mi preuzimamo strateške uloge kod klijenta na bitnim mjestima i u ključnim fazama, prije svega u sferi digitalnih proizvoda i servisa. Naša uloga je da vodimo procese, raspolažemo resursima i usmjeravamo u ispravnom pravcu sa ciljem što uspješnijeg poslovanja naših klijenata. Ujedno imamo privilegiju da direktno utječemo na buduće trendove u automobilskoj industriji, koja i dalje predstavlja jednu od najinovativnijih industrija na svijetu – dodao je Amar Begović.

Povratne informacije sa terena su odlične, a za manje od dvije godine poslovanja, stekli su povjerenje brojnih klijenata. Sve to čine bez prepreka iz svog ureda u Sarajevu.

Od definisanja procesa razvoja do puštanja proizvoda na međunarodna tržišta, braća Begović i članovi CBC-a oblikuju budućnost automobilskog svijeta kroz rješenja, koja su prihvaćena na globalnom tržištu.

– Siguran sam da ćemo upravo kroz individualni i kolektivni rast znanja, iskustva i kroz relevantne reference postati uskoro internacionalno prepoznatljivi i na taj način vratiti Bosnu na međunarodnu mapu automobilskog svijeta. Zadovoljstvo je što su to prepoznali i u timu USAID projekta ‘Diaspora Invest‘ koji nas je podržao kroz program tehničke asistencije – dodao je Amar Begović.

Veoma su ponosni na CBC team i činjenicu da su uspjeli zadržati nekoliko porodica u Bosni i Hercegovini, ali i vratiti cijenjene stručnjake iz inostranstva u domovinu.

– Ovim putem želim da naglasim da BiH, pored svih izazova, nudi vrlo atraktivno poslovno okruženje i da smo mi najbolji primjer da se uz predan rad, trud i sistem mnogo toga može uspjeti u kratkom period. Stoga, želim da motivišem sve Bosance širom svijeta da promovišu našu zemlju kao atraktivnu lokaciju za ulaganja i da ujedno aktivno rade na svom doprinosu razvoja domovine – zaključio je Amar Begović, saopćeno je iz USAID projekta “Diaspora Invest“.

Prihvati notifikacije