BiH

Bosna i Hercegovina svečano obilježila početak predsjedavanja Fondom za zapadni Balkan

U Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) Bosne i Hercegovine je u srijedu, 13. marta 2024. godine, svečano obilježen početak jednogodišnjeg predsjedanja  Bosne i Hercegovine Fondom Zapadnog Balkana (Western Balkans Fund, WBF) u 2024. godini.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

Domaćin skupa je bio zamjenik ministra vanjskih poslova BiH mr. sc. Josip Brkić, a uz nazočnost izvršnog direktora Fonda dr Gjergj Murra i predstavnika Vijeća viših dužnosnika Fonda.

Pročitajte još

Pored predstavnika organizacija civilnog društva iz BiH kao korisnika Fonda Zapadnog Balkana, skupu su nazočili predstavnici diplomatskog zbora u Bosni i Hercegovini, veleposlanici i šefovi diplomatskih misija zemalja članica EU i ugovornih strana Fonda, sa sjedištem u Bosni i Hercegovini, kao i Japana, Švicarske i Norveške, te šef Delegacije EU u BiH, kao i drugi predstavnici međunarodnih organizacija.

FOTO: MVP BIH
FOTO: MVP BIH

U svom izlaganju, kojim je otvoren skup, zamjenik ministra mr. sc. Brkić naglasio je da je događaj upriličen s ciljem jačanja vidljivosti WBF-a, kako bi se što više organizacija civilnog društva i mladih u BiH upoznalo s radom Fonda i mogućnostima financiranja njihovih ideja i projekata. Bosna i Hercegovina, kao predsjedateljica WBF-a u 2024. godini, želi i da promovira značaj Fonda u široj međunarodnoj zajednici, dodao je zamjenik ministra Brkić.  

Direktor Fonda dr Murra predstavio je dosadašnje rezultate rada Fonda i viziju njegovog daljnjeg razvoja.  Naglasio je da ima prostora da se učini više jer nam stvarnost pokazuje koliko smo slični u ovoj regiji.

Predstavnici jednog broja organizacija civilnog društva iz BiH, dosadašnji korisnici granta Fonda, su s nazočnima podijelili svoja pozitivna iskustva i predstavili projekte koje su u proteklom razdoblju realizirali kroz financiranje od strane WBF-a.

Na kraju skupa, zamjenik ministra Brkić je uručio certificate o dodjeli grantova predstavnicima organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine čiji su projekti odabrani na posljednjem javnom pozivu WBF.

Ugovorne strane WBF-a su zapadnobalkanska šestorka, a Konferencija ministra vanjskih poslova je glavno tijelo WBF-a. Osnovni cilj WBF-a je usmjeren ka jačanju pomirenja i međusobne suradnje u regiji. Fond financira projekte civilnog društva u oblastima promocije kulturne suradnje, istraživanja i suradnje u obrazovanju, znanstvene razmjene, te održivog razvoja.

Javni pozivi za projekte se objavljuju jednom godišnje, a vrijednost pojedinačnih projekata je do 15.000 eura. Pored ovog, WBF dodjeljuje i MOVE grantove, koji omogućuju pojedincima da sudjeluju u istraživanjima ili skupovima u nekoj od ugovornih strana. Pri dodjeli grantova vodi se računa o jednakoj geografskoj distribuciji, tako da organizacije i institucije iz  naše države uvijek dobiju šestinu odobrenih projekata. Fond se financira iz kontribucija ugovornih strana, te donacija partnerskih država i organizacija.

Više informacija o Fondu i otvorenim pozivima se može naći na stranci: http://westernbalkansfund.org/