Politika

Bosić se obratio Košarcu: "Kolika je bila privredna razmjena između BiH i Paname, a šta je bio razlog..."

"Moje pitanje se odnosi na situaciju u kojoj je turski državljanin Fatih Kol krajem 2023. godine imenovan za počasnog konzula BiH u Panami.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Prijedlog je dala član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović po pričama na insistiranje ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staše Košarca koji je godinu dana prije tog imenovanja boravio u službenoj posjeti Panami”.

Izjavio je ovo delegat SDS u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Mladen Bosić:

“Nakon službene posjete i tokom službene posjete Košarac je izjavio da postoje velika interesovanja za ulaganje u Panamu i da postoje dobri programi za tako nešto.”

Kako je kazao, san svakog kriminalca, a Fatih Kol očigledno jeste jer je definisan kao perač novca najvećeg klana na ovim područjima koji je povezan sa trgovinom kokainom i protiv koga Tužilaštvo BiH vodi jasnu istragu.

“Šta je bio razlog da se jedan takav čovjek koji nema veze sa diplomatijom Bosne i Hercegovine postavi na takvo mjesto u diplomatiji?”, upitao je Bosić.

Pročitajte još

Naravno, dodao je, san svakog kriminalca je da dobije državnu zaštitu to su kriminalci radili u prethodnom periodu američki državljani su kriminalci, mafija dobijali zaštitu prije iskrcavanja u Siciliji, službe obavještajne koriste kriminalce za razne poslove.

Bosić je upitao šta je to što je država Bosna i Hercegovina dobila da bi imenovala Fatiha Kola na to mjesto?

“Moje pitanje je upućeno ministru spoljne trgovine: Kolika je bila privredna razmjena između BiH i Paname u proteklih 5 godina?

Kao i to koji su ugovori potpisani u ovom periodu između ove dvije države? Kakva je uloga bivšeg počasnog konzula Fatiha Kola u razvoju ekonomskih odnosa između Bosne i Hercgeovine i Paname?”, upitao je. Naveo je da je Panama poznata država po pranju novca to je of šor poreski raj, prenosi BN TV.

Država BiH očigledno ništa od te saradnje nema niti je dobila, ali se kaže Bosić, postavlja pitanje ko ima nešto od tog posla?

“Znači da li je Fatih Kol trebao da vrši pranje novca za pojedince koji su u vlasti u Bosni i Hercegovini i to pranje novca koji je izvučen iz budžeta? To je pitanje koje ću uputiti nadležnim organima u BiH i Tužilaštvu BiH.

Ja sam prije 20 dana tražio pismeni odgovor, nikakav odgvoor na ovako jednostavno pitanje kolika je saradnja između Paname i BiH nisam dobio i sad sam postavio to kao usmeno pitanje. Neodgovaranje na ovo pitanje je svojevrsni odgovor na moje pitanje”, istakao je Bosić, piše Slobodna Bosna.