Kultura

Bosanski saz u fokusu Dana evropskog naslijeđa

"Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa", naziv je manifestacije kojom Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, sa osam institucija kulture, obilježava Dane evropskog naslijeđa.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

U saopćenju BKC TK se navodi da će u okviru Dana evropskog naslijeđa od 22. septembra do 6. oktobra u sedam gradova/općina Tuzlanskog kantona biti realizirani brojni programi, radionice, okrugli stolovi, predstave i koncerti, koji za cilj imaju promociju bosanskog saza i svega što se veže uz ovaj instrument, koji se duboko ukorijenio u bh. kulturu i tradiciju.

Manifestacija je najavljena na danas održanoj press konferenciji u BKC TK u Tuzli.

– Čuvanjem kulturne baštine čuvamo svoju kulturu i tradiciju koja se s generacije na generaciju, s koljena na koljeno, kroz historiju prenosi sve do danas. Ministarstvo je prepoznalo važnost održavanja ove manifestacije, ali i umrežavanja ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona i pružit ćemo punu podršku njenoj realizaciji – istakla je ministrica za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona Ivana Mijatović.

Manifestaciju će realizovati Bosanski kulturni centar TK Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Muzej Istočne Bosne, Bosanski kulturni centar Živinice, Bosanski kulturni centar Gračanica, Centar za kulturu i informisanje Srebrenik i Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac.

Inicijativa za obilježavanje Dana evropskog naslijeđa je prije tri godine potekla iz Bosanskog kulturnog centra TK, koji i ove godine realizuje značajan dio programa u okviru ove manifestacije.

-Raduje nas što je jedna ideja potekla iz našeg BKC-a, nakon tri godine zaživjela u punom kapacitetu i što smo prošle i ove godine sa Danima evropskog naslijeđa dospjeli u svaki dio TK.

Ove godine manifestacija je tematski vezana za bosanski saz, s ciljem da ga promovišemo kao dio našeg i evropskog naslijeđa. Sve se poklopilo i sa desetogodišnjicom smrti istaknutog sazlije iz Srebrenika Hašima Muharemovića.

Pored promocije udruženja koja njeguju bosanski saz, želja nam je i da ukažemo na značaj onoga što je za saz i tu vrstu muzike uradio Hašim Muharemović – rekao je Benjamin Bajrektarević, stručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC TK, saopćeno je iz Bosanskog kulturnog centra Tuzla.

Prihvati notifikacije