Boris Johnson podnio ostavku na mjesto zastupnika u parlamentu

Bivši britanski premijer Boris Johnson podnio je ostavku na dužnost zastupnika u parlamentu koja stupa na snagu odmah.

FOTO: FACUNDO ARRIZABALAGA /EPA
FOTO: FACUNDO ARRIZABALAGA /EPA

Johnson se borio za svoju političku budućnost s parlamentarnom istragom o tome je li obmanuo Donji dom kada je rekao da su poštovana sva pravila uvedena zbog covida-19.

Odbor za povlastice britanskog parlamenta je istraživao je li Johnson izjavama koje je dao Donjem domu u decembru 2021. namjerno obmanuo zastupnike o zabavama koje su se održavale u Downing Streetu za vrijeme lockdowna zbog covida-19, pri čemu je i on sam nekima prisustvovao, piše Hina.

U svom dokaznom dokumentu na 52 stranice koji je predao odboru u martu Johnson je priznao da je obmanuo parlament, ali je zanijekao da je to učinio namjerno. Priznao je da socijalno distanciranje nije bilo “savršeno” na okupljanjima u Downing Streetu tokom lockdowna zbog covida.

No rekao je da su to bili “bitni” radni događaji za koje je tvrdio da su dopušteni. Inzistirao je na tome da su se smjernice – kako ih je on razumio – slijedile cijelo vrijeme.

“Vrlo je tužno napustiti parlament – barem za sada”, rekao je Johnson u izjavi.

“Istjerala me malena šačica ljudi, bez ikakvih dokaza kojima bi poduprli svoje tvrdnje i bez odobrenja čak i članova konzervativne stranke, a kamoli šireg biračkog tijela.”

Prihvati notifikacije