BiH

Bivši predsjednik Hrvatske: Više je ljudi ginulo u Bosni dnevno, nego u Ukrajini za mjesec dana

Bivši predsjednik i premijer Hrvatske, nekadašnji predsjednik Sabora i posljednji predsjednik Predsjedništva SFRJ Stjepan Mesić večeras je u Pressingu govorio o aktuelnim političkim odnosima u regiji i svijetu.

FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT
FOTO: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Govorio je i između ostalog i o ratu u Ukrajini, a napravio je i poređenje ratova u Ukrajini i BiH.

“BiH sada nije u prvom planu međunarodne zajednice. Vidite i sami šta se sve događa. Niko se nije nadao da će buknuti rat na ukrajinskom prostoru i očito da su svjetski lideri zaokupljeni tom ratnom situacijom. Polazim od toga da nije dovoljno samo naoružavati Ukrajinu. Tamo je otišlo milioni tona eksplozivnih sredstava, tenkova. Šta slušamo, slušamo koliko je ubijenih Ukrajinaca i Rusa, to su vijesti koje nas opterećuju. Bilo bi bolje da čujemo kako nametnuti mir u Ukrajini? Ovaj rat se ne vodi valjda do zadnjeg Ukrajinca, ili Rusa?“, kazao je Mesić.

Pročitajte još

“Svijet mora nametnuti mir. Kuda ovo vodi? Vi znate kad je Milošević išao u rat, on je imao cilj da uzme 63 posto BiH, imao je cilj da dođe do prvobitnog paljenja, a to je da pobuni Srbe u Hrvatskoj. Ovdje ne vidim koji je cilj, da li zadnji Ukrajinac ili Rus? To bi bio apsurd, dodao je.

Ukrajinu smatra jednim velikim vojnim poligonom.

“Ukrajina je jedan veliki vojni poligon. Takav poligon je bio samo za vrijeme Drugog svjetskog rata. Na tom poligonu se isprobava oružje koje je bilo na funkciji. Vodi se rat na distancu, dronovima, teškom artiljerijom, dalekometnim topovima. Više je ginulo u Bosni dnevno, nego što sada u Ukrajini pogine za mjesec dana. To je rat na distancu, ali dokle će biti?“, rekao je Mesić.

Prihvati notifikacije