Politika

BIŠĆEVIĆ-TOKIĆ O LAŽNOM ISKAZU UZUNOVIĆA: "Demaskiran je narativ koji su kreirale stranke 'Trojke'"

Zastupnica u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Jasmina Bišćević-Tokić (SDA) oglasila se povodom današnjeg privođenja u SIPA-u na saslušanje kolege iz skupštinskih klupa Kenana Uzunovića.

FOTO: FACEBOOK / JASMINA BISCEVIC TOKIC
FOTO: FACEBOOK / JASMINA BISCEVIC TOKIC

Uzunović je saslušan zbog davanja lažnog iskaza nakon što je rekao da više ne posjeduje telefon u kojem je snimljena izjava osobe koja mu traži novac da ne podrži imenovanje Vlade FBiH.

On je ranije za medije kazao da neće otkriti identitet osobe koja mu je nudila milionski iznos, ali je i rekao da je riječ o osobi iz SDA.

Bišćević Tokić smatra da današnji pretresi, koji su usmjereni protiv Uzunovića, demaskiraju narativ koji su stranke Trojke kreirale u namjeri da dođu na vlast.

“Lažnim optužbama na račun SDA pokušavali su učiniti prihvatljivom odluku visokog predstavnika Christiana Schmidta da jednodnevnom suspenzijom Ustava FBiH obespravi bošnjački narod. Željeli su također da svoj loš izborni rezultat i izostanak podrške bošnjačkog naroda prikriju tvrdnjama o navodnoj kupovini zastupnika i delegate”, kaže Bišćević-Tokić.

Pročitajte još

Dodaje da je sada izašlo na vidjelo da je cjelokupan narativ zasnovan na brutalnim lažima.

Ne samo da su Uzunovićeve optužbe bile netačne, što se sada i potvrdilo, već bi pravosudne institucije trebale ispitati motive i način na koji su određeni zastupnici mijenjali mišljenje, pa su nakon žestokog oponiranja nametanju izmjena Ustava ipak iz ‘neobjašnjivih’ razloga pristali glasati za nametnutu Vladu predvođenu Nerminom Nikšićem. Takva istraga bi pokazala da su upravo oni koji su prije godinu dana galamili o kupovini zastupnika i delegata do grla umiješani u te radnje”, zaključuje Bišćević Tokić.

Podsjetimo, tokom davanja iskaza u svojstvu svjedoka, a na poziv Tužilaštva KS, Uzunović je lažno naveo da je svoj telefon, kojim je snimio audiozapis, u kojem mu se nudi novac od N. N. osobe, promijenio, a snimak izbrisao.

Međutim, istragom je utvrđeno da nije promijenio telefon, već ga je nakon saslušanja ugasio i prestao koristiti iako je znao da on predstavlja bitan dokaz u ovom krivičnom postupku.

Prihvati notifikacije