Ima dugu historiju korišćenja u domaćoj medicini, pogotovo za rane, posjekotine i ogrebotine. Narod ju je koristio i kao lijek za prehladu. Primarne prednosti čaja od majčine dušice leže u njegovoj sposobnosti da “otjera” i spriječi prehladu da se u potpunosti razvije, a u tom svojstvu koristila se vijekovima.
U narodnoj medicini majčina dušica ima izuzetno značajnu ulogu u liječenju ženskih boljki kao što su neredovne menstruacije, nepredvidivi valunzi i druge tegobe koje prate menopauzu, ali i upala jajnika, mioma te drugih bolesti materice, uključujući i najteža oboljenja.
Ova biljka sadrži materije koje povoljno djeluju na sluzokožu želuca, pa se čaj preporučuje za bolji apetit, za ublažavanje i liječenje gastritisa, kolitisa i grčeva u želucu i crijevima. Kalijum kojim obiluje ova biljka podstiče rad bubrega, umiruje srce i ublažava simptome PMS-a.
Majčina dušica djeluje blagotvorno i kod različitih krvarenja – u želucu, crijevima, krvarenja nosa, iz hemoroida, iskašljavanja krvavog ispljuvka, a veoma je efikasna i kod angine pektoris, reume i reumatskih bolova, bolesti slezene, jetre, gušterače i kod žutice.
Čaj djeluje i liječi ispucale ruke, ranjive bradavice majki koje doje, kao i kožne osipe.
Preparati od hajdučke trave
Čaj – Kašičicu majčine dušice prelijte šoljom vrele vode, ostavite da stoji oko 10 minuta, a onda procjedite. Nemojte piti više od dvije šolje dnevno.
Ispucale ruke – Dvije kašike lista i cvijeta hajdučke trave kuhajte tri minuta u 3 dl vode. Toplim čajem isperite ispucale ruke i osjetljive bradavice koje često muče dojilje.
Tinktura za probavu – Napunite bocu sjeckanim listovima i cvijetovima hajdučke trave, pa ih prelijte rakijom. Ostavite da stoji tri nedelje na suncu ili toplom mjestu, pa procjedite mješavinu. Pijte ujutro i uveče po jednu kašiku i vaši problemi s probavom će nestati.
Mast protiv hemoroida – Iste količine hajdučke trave i muške bokvice, oko 50 g svake biljke, pomješajte sa 0,5 kg svinjske masti, pa lagano prokuhajte desetak minuta. Ostavite da stoji preko noći, ujutro još jednom zagrijte smjesu, procjedite i prelijte u teglice. Mast čuvajte na mračnom mjestu.