Svijet

Bijela kuća razočarana izraelskim otkazivanjem posjete zbog nekorištenja veta u Vijeću sigurnosti UN-a

Netanyahu je otkazao posjetu delegacije...

FOTO: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL
FOTO: EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL
Arhiva

Bijela kuća saopćila je da je veoma razočarana odlukom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da otkaže zvaničnu posjetu izraelske delegacije Washingtonu nakon glasanja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija o rezoluciji o prekidu vatre u Gazi na kojem Sjedinjenee Američke Države nisu iskoristile pravo na veto, javlja Anadolu.

“Veoma smo razočarani što izraelska delegacija neće doći u Washington, kako bi nam omogućili da s njima vodimo važan razgovor o održivim alternativama ulasku na teren u Rafahu“, rekao je John Kirby iz Vijeće za nacionalnu sigurnost SAD-a.

Netanyahu je otkazao posjetu delegacije koja je u Washingtonu trebala razmotriti alternativu najavljenoj izraelskoj operaciji u Rafahu na jugu Pojasa Gaze.

Učinio je to nakon što SAD nije iskoristio veto i suzdržanim glasom omogućio današnje usvajanje rezolucije kojom Vijeće sigurnosti UN-a traži trenutni prekid vatre u Pojasu Gaze tokom ramazana.

Rezolucijom se traži i trenutno i bezuvjetno oslobađanje svih talaca, kao i osiguranje humanitarnog pristupa.

U rezoluciji je naglašena hitna potreba da se proširi protok humanitarne pomoći i ojača zaštita civila u cijelom Pojasu Gaze.