BiH

BIHAMK apeluje na vozače da ne kreću na put u najtoplijem dijelu dana

Bosanskohercegovački auto-moto klub (BIHAMK) apeluje na vozače da u najtoplijem dijelu dana, ukoliko je to moguće, ne voze na dužim relacijama, s obzirom na to da je danas do 18 sati uključen crveni alarm zbog očekivanih izuzetni visokih temperatura zraka, prenosi Anadolu.

FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
Ilustracija

“Ukoliko ipak morate, pravite češće pauze i unosite u organizam dovoljne količine vode. Budite maksimalno oprezni i skoncentrisani na vožnju. Izbjegavajte rizična preticanja i obavezno koristite sigurnosni pojas. Molimo i ostale učesnike u saobraćaju da budu oprezni i da poštuju sve saobraćajne propise”, navode iz BIHAMK-a.

Dodaju kako je frekvencija vozila pojačana, a posebno frekventan saobraćaj očekuju u popodnevnim satima.

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce – Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Danas do 17 sati izvode se radovi u Podorašcu (M-17 Hadžići – Konjic), zbog čega se saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila.

Danas i sutra putnim pravcem Tarčin – tunel Ivan u vremenu od 08 do 15 sati kretaće se specijalni tereti. S obzirom da će se kretati sporo (10-20 km/h) preporuka za vozače je da koriste autoput A-1. Također, večeras u 22 sata sa GP Svilaj kreće specijalni vangabaritni prevoz i kretaće se preko Odžaka, Doboja do Zenice. Planirani dolazak na odredište je sutra ujutro u 05 sati. Molimo vozače da poštuju upute ovlaštenih lica iz pratnje.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva – Kaonik, Lukavac – Šićki Brod, Livno – Kamensko, Kladanj – Vlasenica (Gojsalići), Jelah – Doboj (Karuše), Dobro Polje – Miljevina, Bijeljina – Rača, Čevljanovići – Nišići, Semizovac – Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Na graničnom prelazu Doljani pojačana je frekvencija vozila na izlazu iz Bosne i Hercegovine. Na ostalim graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz zadržavanja do 30 minuta.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak.