BiH

BIHAMK: Apel vozačima da tokom vožnje budu maksimalno oprezni zbog visokih temperatura

Meteorolozi su za danas uključili narandžasti meteo alarm, zbog najavljenih izrazito visokih temperatura. Apeluje se na vozače da u najtoplijem dijelu dana, ukoliko je to moguće, ne voze na dužim relacijama.

FOTO: ESET MURAČEVIĆ
FOTO: ESET MURAČEVIĆ
Ilustracija

Ukoliko ipak morate, pravite češće pauze i unosite u organizam dovoljne količine vode. Tokom dana, a posebno u poslijepodnevnim satima, očekuje se pojačana frekvencija vozila, naročito na dionicama prema jugu zemlje. Na graničnim prelazima promet putničkih vozila za sada protiče uz kraća zadržavanja.

Pročitajte još

Zbog radova na sanaciji škarpi i nestabilnih kosina obustavljen je saobraćaj na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka. Vozila se preusmjeravaju na put preko Jezera i Mrkonjić Grada prema Crnoj Rijeci.

Danas do 18 sati izvode se radovi na mostu u Konjicu (na M-17), zbog čega se saobraća usporeno, naizmjeničnim propuštanjem vozila. Zbog izrazito frekventne dionice, formiraju se duže kolone vozila u oba smjera, pa vozače molimo za strpljenje i razumijevanje.

Sanacioni radovi aktuelni su i na magistralnim putevima: Lašva-Kaonik, Lukavac-Šićki Brod, Livno-Kamensko, Kladanj-Vlasenica (Gojsalići), Jelah-Doboj (Karuše), Dobro Polje-Miljevina, Bijeljina-Rača, Čevljanovići-Nišići, Semizovac-Srednje, kao i na kružnom toku na ulazu u Bosansku Gradišku. Na mjestima izvođenja radova saobraća se usporeno.

Zabranjen je saobraćaj za vozila preko 5 tona najveće dozvoljene mase na graničnom prelazu Karakaj (kod Zvornika). Teretna vozila preko 5 t preusmjeravaju se na granične prelaze Bratunac ili Rača, dok autobusi mogu koristiti GP Šepak, saopćeno je iz IC BiHAMK-a.