Ekonomija

BiH posljednja u regionu po stranim ulaganjima

Druga po siromaštvu, a posljednja po stranim ulaganjima, naša država bilježi i rekordnu stopu inflacije od 15,8%. Oporavak će, kažu stručnjaci, biti dug i neizvjestan.

FOTO: ILUSTRACIJA
FOTO: ILUSTRACIJA

Politički konflikti svakodnevno pune medijske naslovnice. Teške riječi i zapaljiva retorika. Stoga, ne treba čuditi što je stranim ulagačima, Bosna i Hercegovina posljednja stanica u regionu, ali i u Evropi.

BiH je u 2021. godini privukla svega 519 miliona dolara direktnih stranih investicija. Srbija, koja je ponovo regionalni šampion po prilivu direktnih stranih investicija, poređenja radi, prošle je godine privukla 4,56 milijardi dolara ili gotovo deset puta više od BiH. U dolarima!

Ispred Bosne i Hercegovine je i Crna Gora, sa svega 600 hiljada stanovnika, koja je privukla 664 miliona dolara direktnih stranih ulaganja. U Sjevernu Makedoniju je investirano 606 miliona dolara.

Zanimljivo je da, iako je članica EU, vrlo nizak nivo direktnih stranih investicija bilježi i susjedna Hrvatska, u koju je prošle godine investirano svega 569 miliona dolara.

S druge strane, iako je, prema broju stanovnika, gotovo dvostruko manja od BiH, Slovenija je tokom 2021. godine privukla 1,52 milijarde dolara direktnih stranih investicija.

I dok u Bosni i Hercegovini kontinuirano traju političke tenzije i sukobi po pitanju državnog uređenja, nadležnosti, Izbornog zakona itd., dotle našu zemlju investitori uglavnom zaobilaze u širokom luku. To, dakako, ne treba da čudi, jer kako neko može očekivati da mu kapital bude siguran u zemlji koja je po korupciji u evropskom vrhu, u kojoj ga očekuju birokratski pakao, politička nestabilnost, čak i učestale prijetnje ratom.

Iako BiH i dalje ostaje na začelju kada su u pitanju investicije, ostajući čak i iza zemalja regiona s daleko manjim brojem stanovnika, stvari su se u globalu značajno poboljšale u odnosu na pandemijsku 2020. godinu. Na globalnom nivou investicije su dostigle nivo od prije pandemije te su iznosile 1,6 biliona dolara.

Posebno snažan zamah doživjeli su međunarodno projektno finansiranje i prekogranični poslovi. S druge strane, zabrinjavajuće je da je oporavak greenfield ulaganja i dalje veoma krhak. Ekonomisti predviđaju da će i tokom 2022. godine doći do rasta direktnih stranih ulaganja.

Ipak, značajan udarac oporavku će izvjesno zadati rat u Ukrajini i dubinski poremećaji na tržištu koji su nastali glede opskrbe energentima i hranom.

Priliv direktnih stranih investicija u Bosnu i Hercegovinu u 2020. godini iznosio je 395 miliona dolara. I 2020. regionalni lider je bila Srbija s 2,9 milijardi dolara investicija.

U Crnu Goru su se slila 663 miliona dolara, a u Hrvatsku 1,304 milijarde dolara, piše Avaz

Prihvati notifikacije