Organski proizvod je nešto skuplji, a kupovna moć potrošača sve slabija, tako da ponekad ima problema i sa plasmanom, pa je i to razlog vraćanja na konvencionalnu proizvodnju.
Situacija bi se mogla promijeniti, zahvaljujući projektu “Tranzicija ka zelenoj i zdravoj poljoprivrednoj proizvodnji u Bosni i Hercegovini (Green&Healthy BiH)” i 100-postotnim grant sredstvima za ovaj vid proizvodnje. Tim povodom je u Brčkom nedavno održano i stručno predavanje za poljoprivredne proizvođače, ali i one koji se proizvodnjom hrane bave iz hobija, na temu organske proizvodnje i njihova certifikacija te trenutno pozicioniranje u BiH i Evrope na domaćem i ino tržištu.
Uvođenje 100 novih proizvođača
Radi se o projektu “teškom” 2,5 miliona evra koji finansira Ministarstvo spoljnih poslova Italije (MAECI) – Italijanska agencija za razvojnu saradnju (AICS), a provodi Mediteranski agronomski institut iz Barija (CIHEAM) Italija. Lokalni partner je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Sektor za poljoprivredu, prehranu, šumarstvo i ruralni razvoj.
Njegov cilje je jačanje kapaciteta javne uprave, poljoprivrednika, proizvođača prehrambenih proizvoda u BiH za usvajanje EU standarda, politika i praksi za zeleni ruralni razvoj i zdrave prehrambene proizvode te bolja promocija bh. proizvoda na domaćem i međunarodnom (EU) tržištu.
Planirano je da do sredine sljedeće godine u Republici Srpskoj, Federaciji BiH i distriktu Brčko u proizvodnju bude uvedeno 100 novih proizvođača, ovim projektom bespovratnih sredstava to bi se moglo i postići.
“Trenutno u BiH smo na nekih 0,1 do 0,2 odsto, a cilj EU je da se do 2030. dođe do nekih 25 posto poljoprivrednih površina pod organskom poljoprivredom, da povećamo broj proizvođača“, rekao je Mladen Todorović, koordinator projekta.
Naveo je kako će projekat trajati i sljedeće godinu, te da očekuju da će biti zainteresovanih. “Proizvođačima koji uđu u proces i čiji proizvodi dobiju certifikat organske proizvodnje, ćemo pomoći pri promociji proizvoda van granica naše zemlje. Planiramo proizvođače voditi u obilazak proizvođača iz Italije”, dodao je Todorović.
Brčko ima potencijala
Italijanski stručnjak je govorio o dobrim primjerima iz prakse organske proizvodnje EU. Takođe, učešće je uzela Dragana Zec načelnica Odjeljenja za organsku proizvodnju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koja je govorila nešto opširnije o samoj organskoj proizvodnji, te o pravilnicima i procesu certifikacije proizvodnje kod nas.
Ona je istakla da se trenutno u Republici Srpskoj nalazi 104 registrovana proizvođača u sistemu organske proizvodnje. Najveći broj je u Hercegovini (proizvodnja ljekovitog bilja i stočarstvo), dok je u ostalom dijelu RS zastupljena plastenička proizvodnja i voćarstvo koji nosi oznaku organske proizvodnje. Smatra da će ovaj broj proizvođača organske proizvodnje se uduplati zahvaljujući ovom projektu Italije.
S obzirom na to da Brčko ima dugu tradiciju i razvijenu poljoprivrednu proizvodnju ima ogroman potencijal i za razvoj proizvodnje po organskom principu naročito u oblasti voćarstva, povrtastva i pčelarstva.
“Pravilnikom o podsticajima izdvajaju se sredstva i za organsku proizvodnju, u koliko se u budućnosti bude povećavao interes za ovaj vid proizvodnje, razmišljaćemo o tome da uvedemo i neke nove mjere”, rekao je za medije Amir Softić, novoizabrani šef Odjeljenja za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu u Vladi Brčko distrikta BiH.
Kuća zdrave hrane
Radi promocije organske poljoprivrede i podsticanja domaće proizvodnje, u Brčkom bi uskoro trebala biti otvorena “Kuća zdrave hrane” u kojoj bi proizvođači mogli prodavati svoje proizvode proizvedene po organskom principu.
Organska proizvodnja lijepo zvuči teoretski, ali u praksi je to teže izvodljivo, organska proizvodnja ne podrazumijeva samo izostavljanje pesticida i vještačkih đubriva to je cijeli koncept usklađen sa prirodom, hrana proizvedena po ovom principu je nešto skuplja i zdravija. S obzirom na dobre uslove projekta svi zanteresovani se mogu obratiti Green&Healthy BiH, brčanskom Odjeljenju za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu ili direktno jednoj od dvije certifikovane kuće u BiH.
Voćni klub na čelu sa Savom Lukićem, ovim putem, iskoristio je priliku da uruči priznanja i skromne nagrade najboljim učenicima Poljoprivredno – medicinske škole, piše Agroklub.