BiH

BiH, Gruzija i Moldavija suočene s ruskim pritiskom, NATO posvećen podršci

Partneri Sjevernoatlantskog saveza (NATO) Bosna i Hercegovina, Gruzija i Moldavija suočeni su s ruskim pritiskom, a NATO saveznici su posvećeni povećanju podrške njima, izjavio je u srijedu generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg, prenosi Anadolu Agency (AA).

FOTO: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
FOTO: EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Stoltenberg je na početku sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica NATO-a s kolegama iz Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije izjavio da današnji susret pokazuje snažnu i rastuću saradnju između Sjevernoatlantskog saveza i triju zemalja u ovom izazovnom vremenu.

“NATO i njegovi saveznici dugi niz godina pružaju podršku partnerima (BiH, Gruziji i Moldaviji, op.a.) uključujući izgradnju kapaciteta, reforme i obuku za jačanje njihovih odbrambenih i sigurnosnih institucija. Danas su ovi partneri suočeni s ruskim pritiskom, a NATO saveznici su posvećeni povećanju podrške njima”, rekao je Stoltenberg u uvodnom dijelu sastanka koji je potom nastavio bez prisustva novinara.

Istakao je da je sastanak u Bukureštu prilika da razgovaraju o nekim od zajedničkih sigurnosnih briga, posebno u strateški važnom regionu Crnog mora i Zapadnog Balkana.

Ministri vanjskih poslova članica NATO-a nastavljaju danas zasjedanje u Bukureštu, a tim povodom sastali su se i sa šefovima diplomatije Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije s kojima su razgovarali o načinima na koje bi najveća svjetska sigurnosna organizacija mogla pomoći, budući da ih rat u Ukrajini izlaže političkoj, energetskoj i teritorijalnoj neizvjesnosti. Prethodno su se ministri vanjskih poslova NATO-a sastali s šefovima diplomatije Finske i Švedske.