Svijet

Biden u UN-u: Suočavamo se s ratom koji je izabrao jedan čovjek

Američki predsjednik Joe Biden otvorio je svoje obraćanje u Generalnoj skupštini Ujedinjenih naroda u New Yorku optužujući Rusiju za kršenje povelje UN-a, te navodeći da se svijet sada suočava sa ratom “koji je izabrao jedan čovjek”.

FOTO: RON SACHS/POOL/EPA
FOTO: RON SACHS/POOL/EPA

“Da budemo jasni. Stalna članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda izvršio je invaziju na svog susjeda, pokušala da izbriše suverenu državu s mape”, rekao je Biden.

“Rusija je besramno prekršila osnovne principe povelje Ujedinjenih nacija”, podcrtao je, te dodao da se “ovaj rat odnosi na gašenje prava Ukrajine da postoji kao država”.

Biden se osvrnuo zatim na govor ruskog predsjednika Vladimira Putina u kojem je najavio trenutnu djelomičnu mobilizaciju ruskih građana.

On je rekao da je Putin u govoru iznio “otvorene nuklearne prijetnje Evropi”.

“Sada Rusija poziva još vojnika da se pridruže borbi, a Kremlj organizira lažni referendum kako bi pokušao pripojiti dijelove Ukrajine – izuzetno značajno kršenje povelje UN-a”, rekao je.

Odbacio je tvrdnje koje je iznio Putin kako bi opravdao invaziju, navodeći da “niko nije prijetio Rusiji i niko osim Rusije nije tražio sukob.”

“U stvari, upozorili smo da to dolazi, a mnogi od vas su pokušali da to spriječe”, dodao je.

Obećao je da će SAD stajati uz Ukrajinu i protiv ruske agresije te naveo da je protekla godina bila izazovna za cijeli svijet, prenosi N1.

“Izabrali smo slobodu. Izabrali smo suverenitet. Izabrali smo principe kojih se pridržava svaka strana u povelji Ujedinjenih naroda. Mi smo stali uz Ukrajinu”, rekao je Biden, te pozvao na jedinstvo.

“Kao i vi, Sjedinjene Države žele da se ovaj rat završi pod pravednim uslovima, pod uslovima koje smo svi potpisali, da ne možete silom zauzeti teritoriju jedne nacije.

Jedina zemlja koja tome stoji na putu je Rusija, tako da mi, svako od nas u ovom tijelu, moramo biti odlučni da podržavamo principe i uvjerenja koja se obavezujemo braniti kao članovi Ujedinjenih naroda, moramo biti jasni, čvrsti i nepokolebljivi u našoj odlučnosti”, rekao je.

“Ukrajina ima ista prava koja pripadaju svakoj suverenoj naciji. Bit ćemo solidarni sa Ukrajinom, mi ćemo biti solidarni protiv agresije Rusije, tačka”, dodao je.

Prihvati notifikacije