Svijet

Biden osudio oživljavanje islamofobije u SAD-u, borci za ljudska prava ga nazvali licemjernim

Bijela kuća ne može nazvati uništenje Gaze "užasavajućim" dok u isto vrijeme šalje oružje onima koji razaraju, poručili su

FOTO: /EPA
FOTO: /EPA

Američki predsjednik Joe Biden jučer je osudio “ružno oživljavanje islamofobije od početka rata između Izraela i Hamasa 7. oktobra”, dok je istvoremeno vodeća skupina koja se zalaže za prava muslimana odbacila njegovu izjavu i pozvala na promjenu američke politike.

Pročitajte još

Jučer je, naime, obilježen Međunarodni dan borbe protiv islamofobije, ustanovljen od srrane UN-a nakon pucnjave na džamiju u Christchurchu na Novom Zelandu u kojoj je ubijena 51 osoba. Zagovornici ljudskih prava istakli su kako je u Sjedinjenim Američkim Državama, ali i u drugim dijelovima svijeta, došlo do porasta islamofobije, antipalestinskih osjećaja i antisemitizma.

U SAD-u su uzbunu digli fatalni napad na 6-godišnjeg američko-palestinskog dječaka Wadeu Al-Fayoumea u Illinoisu, pucnjava na trojicu palestinskih studenata u Vermontu i napad nožem na palestinskog Amerikanca u Teksasu.

Iz Vijeća za američko-islamske odnose objavili su da je zaprimljeno 3.578 pritužbi tokom posljednja tri mjeseca 2023. godine, što je porast od 178 posto u protumuslimanskim incidentima u usporedbi s istim periodom godinu ranije.

– Prepoznajemo nasilje i mržnju s kojom se muslimani diljem svijeta suočavaju zbog svojih religijskih uvjerenja – i ružno oživljavanje islamofobije dok traje užasavajući rat u Gazi, saopćio je Biden.

– U našoj naciji nema mjesta islamofobiji. Međutim, muslimani u SAD-u učestalo proživljavaju neutemeljeno zastrašivanje, očitu diskriminaciju, uznemiravanje i nasilje tokom svoje svakodnevnice, dodao je on.

Vijeće za američko-islamske odnose reagovalo je na njegovu izjavu i odbacilo njen sadržaj te optužilo Bijelu kuću da pridonosi problemu time što zanemaruje pozive za trajnim primirjem u Gazi i pružanjem bezuslovne podrške Izraelu.

– Bijela kuća ne može osuditi nasilje protiv palestinskog muslimanskog djeteta ovdje u SAD-u dok istovremeno pripomaže masovnim ubistvima palestinske muslimanske djece u Gazi, niti Bijela kuća može nazvati uništenje Gaze “užasavajućim” dok u isto vrijeme šalje oružje onima koji razaraju, poručila je ova organizacija za zaštitu ljudskih prava.

Skupine za zaštitu ljudskih prava upoređuju oživljavanje islamofobije od 7. oktobrom sa stigmom s kojom su se muslimani suočili nakon 11. septembra 2001. godine.