Svijet

Biden i Netanyahu u prvom razgovoru od izraelskog ubistva sedmorice humanitaraca u Gazi

Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu telefonski će razgovarati u četvrtak, saopćio je američki zvaničnik, u njihovom prvom kontaktu otkako je u izraelskom napadu ubijeno sedam humanitarnih radnika u Gazi.

gaza palestina
FOTO: FENA

Taj razgovor slijedi nakon što je Biden izrazio bijes zbog smrti uposlenika grupe World Central Kitchen sa sjedištem u SAD-u, i kazao je da Izrael mora učiniti više da zaštiti humanitarne radnike i civile.

– Mogu potvrditi da će predsjednik Biden i premijer Netanyahu razgovarati sutra – kazao je za AFP u srijedu američki zvaničnik koji je upoznat s tim.

Netanyahu je izjavio da je izraelska vojska “nenamjerno ubila” humanitarne radnike u napadu u Gazi u ponedjeljak. Među žrtvama su bili američko-kanadski državljanin, kao i tri Britanca, Poljak, Australac i Palestinac.

Biden je u utorak je izdao jednu od svojih najoštrijih izjava o ponašanju Izraela otkako je počeo rat protiv Hamasa nakon napada Hamasa 7. oktobra.

Bden je kazao da je “ogorčen i slomljenog srca” zbog pogibija, dodajući: “Incidenti poput jučerašnjeg jednostavno ne bi trebali da se dese”.

Bijela kuća je priznala da je Biden sve više frustriran neuspjehom Izraela da zaštiti humanitarne radnike i civile uprkos ponovljenim apelima Netanyahuu.

– Mislim da možete osjetiti frustraciju u toj izjavi koju je Biden izdao – kazao je novinarima portparol američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Bijela kuća saopćila je, međutim, da Biden i dalje podržava “pravo Izraela da se brani” i da nema planova da se obuzdaju isporuke oružja ključnom američkom savezniku.

Odnosi između demokrate Bidena i čelnika ekstremne desnice Netanyahua postali su sve napetiji.

Biden i Netanyahu posljednji put su razgovarali 18. marta kada je američki predsjednik pozvao izraelskog čelnika da ne pokreće kopnenu ofanzivu na južni grad Rafah.

Izraelska delegacija trebala bi posjetiti Washington iduće sedmice kako bi razgovarala o tom pitanju.

Netanyahu je ranije otkazao posjetu, u znak protesta zbog toga što su Sjedinjene Države bile suzdržane u glasanju o prijedlogu Vijeća sigurnosti UN-a kojim se podržava prekid vatre u Gazi – ali je kasnije popustio, prenosi AFP.