BiH

BH METEO UPOZORAVA: Najtoplije će biti danas, a vikend pred nama...

BH Meteo na Facebook stranici objavljuje kada možemo očekivati vrhunac visokih temperatura te kakvo nas vrijeme čeka za vikend i naredne sedmice.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

“Do vikenda vrhunac žege. Za vikend postepeno popuštanje vrućina uz lokalnu pojavu pljuskova sa grmljavinom. Naredna sedmica ne tako vrela kao ova.

Sa jugozapada u sklopu ciklonalne aktivnosti na zapadu Sredozemlja pristiže nam velika količina toplog vazduha. Temperature u dodatnom porastu i uskoro nas očekuje vrhunac aktuelnog toplotnog talasa.

Najtoplije će biti danas, petak (21.06.) koji prijeti lokalnim obaranjem rekorda u pogledu najviših temperatura izmjerenih u junu mjesecu. Vrijeme pretežno sunčano, danas uz umjeren dnevni razvoj naoblake rijetko je moguć kakav kratkotrajni pljusak.

Najava je to promjene vremena koja nas očekuje od vikenda.

Subota (22.06.) i dalje vruća, na jugu i istoku zemlje gotovo podjednako topla kao i petak. Uporedo sa sjeverozapada počinje da pristiže sve nestabilniji vazduh donoseći najprije Krajini blaži pad temperatura. Od sredine dana i naveče sve nestabilnije.

Uz očekivani dnevni razvoj naoblake u drugom dijelu dana lokalno su mogući pljuskovi sa grmljavinom. Na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne nije isključena pojava nevremena.

U nedelju popuštanje vrelina očekuje sve krajeve, očekivano najmanje jug zemlje gdje bi se vruće ali ne tako vruće vrijeme nastavilo.

Naredna sedmica sparna, topla ali ne tako vrela kao ova. Bilo bi i lokalnih pljuskova koji generalno ne bi previše narušili utisak ljeta”, naveli su na stranici BH Meteo.