Ekonomija

Bh. građani odoše vani, a poslodavcima naumpada da radnu snagu uvoze iz Bangladeša i Indije

Samo prošle godine posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH više od 17 hiljada radnika otišlo je u inostranstvo.

FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Pretpostavka je da su nezvanične brojke i veće.

Poslodavci su najavili uvoz radne snage iz Bangladeša, Turske i Indije.

Nakon dugogodišnjeg rada u ugostiteljstvu, Anđelko Avramović iz Bijeljine otisnuo se u nepoznato i u inostranstvu pronašao posao vozača kamiona.

Najprije je otišao u Sloveniju, a iz Slovenije u Njemačku.

– Otišao sam da vozim kamion, položio sam ovdje sve, tako da sam posljednjih pola godine u Njemačkoj, možda i više, i nisam se pokajao. Supruga i djeca su još uvijek tu, ali oni će uskoro na spajanje porodice – priča Anđelko, piše BHRT.

Glavni razlog odlaska za njega nisu samo finansije.

– Sistem je uređeniji, ono što sam stavio na papir to sam i dobio, počev od plate preko svega, ja sam zadovoljan, znam da će i moji biti zadovoljni – govori Anđelko.

Prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, 17.000 građana BiH prošle godine je našlo posao samo u Sloveniji.

Pretpostavlja se da su uključujući i ostale evropske zemlje, brojke znatno veće. O odlasku razmišlja i Una Alimujkić, koja drži časove njemačkog jezika.

– Ispitujem teren, vidim da jeste moguće, to mi je bilo najbitnije, da vidim da postoje koraci da se može ispoštovati i doći do cilja, u situaciji smo i u državi koja ne brine o nama – ističe Una.

Dok radnici odlaze, poslodavci u našoj zemlji uvoze radnike iz Turske, Indije i Bangladeša.

– Mi smo već inicirali povećanje kvota i radnih dozvola za strance, vlada je izašla u susret i ta kvota je 1.400 radnika iz inostranstva.

Izvjesno je da će taj prostor biti interesantan u budućnosti i ta kvota će se kretati u narednih nekoliko godina i do nekoliko desetina hiljada radnika sa tih prostora – navodi Saša Acić, predsjednik Unije poslodavaca RS.

Dok poslodavci pokušavaju kratkoročno riješiti problem, u programu ekonomskih reformi predložene su i konkretne mjere za naredni period.

– Već godinama privredna komora zalaže se za smanjenje poreza i doprinosa, smanjenje opterećenja na rad, ove godine jedan od prijedloga je da se donesu olakšice, poreske olakšice i olakšice za plaćanje doprinosa za novozaposlene u sektoru za istraživanje i razvoj – kaže Slavica Marković, predsjednica Privredne komore Bijeljina.

Da li će ekonomske reforme biti provedene ili će ostati slovo na papiru, ostaje da se vidi. Analitičari su saglasni u jednom – radnici će odlaziti dokle god se nešto ne promijeni.

– Ja ne mislim da su ovdje razlozi tipično unutrašnja nestabilnost, ja mislim da je to borba za bolji standard, bolje uslove i bolju budućnost, da se živi u uređenom razvijenom društvu – smatra sociolog Drago Vuković.

Od 2013. godine, skoro pola miliona građana otišlo je iz Bosne i Hercegovine, od čega čak trećina u 2021. godini. Procjene su da će te brojke ubuduće samo rasti.

Prihvati notifikacije