Ekonomija

Bevanda s Misijom MMF-a o ekonomiji i usvajanju budžeta BiH

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda primio je danas šeficu Misije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Alianu Ianacu sa saradnicima kako bi razmotrili ekonomska ketanja u BiH i stanje u vezi s usvajanjem budžeta za iduću godinu.

FOTO: MFT BIH
FOTO: MFT BIH

Na sastanku je konstatovano da je ekonomska kriza prisutna u okruženju, ali i u svijetu te da je nužno prilagoditi finansijsko poslovanje i fiskalnu poltiku datom trenutku te imati u vidu utjecaj inflacije na osjetljive socijalne kategorije. 

Bevanda je delegaciju MMF-a informisao o situaciji u vezi s usvajanjem Budžeta institucija BiH za iduću godinu, te naglasio da je Zakonom o finansiranju institucija BiH osigurano servisiranje vanjskog duga i da taj segment nije upitan.

Prema riječima ministra Bevande, važno je usvojiti novi budžet, između ostaog, i zbog obaveza koje su stvorene nakon što su u Parlamentarnoj skupštini BiH usvojene izmjene i dopune Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, jer je nužno osigurati sredstva za planirana povećanja.

– Ministarstvo finansija i trezora BiH dostavilo je Nacrt budžeta za iduću godinu Vijeću ministara na usvajanje, a Fiskalno vijeće BiH na prethodne dvije sjednice nije usvojilo Globalni fiskalni okvir jer nije bilo saglasnosti.

Trudimo se da u ovim uvjetima osiguramo koliko je moguće neometano funkcionisanje institucija i u prvim mjesecima naredne godine, te očekujemo brzo formiranje vlasti – naglasio je Bevanda.

Sagovornici su se složili da je saradnja s MMF-om dobra praksa jer uključuje i provedbu strukturalnih reformi.

Bevanda je naglasio da je usvojena Strategija unapređenja upravljanja javnim finansijama za petogodišnji period te da je usaglašena sa entitetskim vladama i Vladom Brčko distrikta, što je bila jedna od strukturalnih refomri.

Također, zahvalio je predstavnicima  MMF-a zbog značajnog doprinosa prilikom saniranja posljedica pandemije virusa Covid-19, jer su dva puta odobrena sredstva za ovu namjenu i taj novac je tokom prošle godine doznačen entitetima i kantonima.

Čelnici MMF-a zahvalili su ministru Bevandi na dugogodišnjoj uspješnoj saradnji uz očekivanje da će nastavak rada s novim vlastima u BiH biti uspješan.

Sastanku je prisustvovao i rezidentni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewel, saopćeno je iz Ministarstva finansija i trezora BiH.

Prihvati notifikacije