Ova godina donosi izniman urod, a vinogradari su uprkos suši, zadovoljni rezultatima. Ekipa BHRT-a posjetila je mostarske vinograde tokom rane berbe sorti Blatina i Vranac.
Brzina berbe ovisi o broju i učinkovitosti berača. U pravilu se dnevno ubere do dva vagona grožđa. Ručna berba smatra se najkvalitetnijom metodom jer omogućava pažljivo prikupljanje cijelog grožđa bez oštećenja loze. U jednom od vinograda zatekli smo Elvedinu.
“Nije teško, ovo radimo svaki dan, čitavo ljeto provodimo tako da navikli smo na ovu temperaturu. Do sada smo ubrali 4 traktora… Mada nema ljudi zainteresiranih, pogotovo mladih, mladi neće da rade ovu vrstu posla”, kaže Elvedina Mahinić.
Zbog nedostatka berača, mnoge vinarije su prisiljene koristiti mašinske berače. Dok je berba u vinogradima prošlih godina počinjala početkom rujna, ove godine već ovog mjeseca je u punom jeku. Vinogradari navode kako je kraća zima i proljeće s više sunčanih dana, značajno ubrzalo proces dozrijevanja grožđa, a s dobrim navodnjavanjem suša nije utjecala na lozu.
“Što se tiče kvaliteta godina je bila dobra, grožđe je zdravo, nije bilo nekih uslova za bolest, tako da što se toga tiče nismo imali nekih problema. Ove godine dosta dobro grožđe, zadravo tako da će i vino biti kvalitetno… Dosta je visoka temperatura, suho je vrijeme, što povoljno utječe na akumulaciju šećera i keiselina u grožđu, onda možemo očekivati i kavlitetno vino”, ističe Nedim Penava, inženjer agronomije.
“Za berbu 2024 godinu imamo vanredne rezultate, tako da smo zadovoljni ovom godinom, pogotovo zbog toga što su šećeri jako dobri, kiseli, to su svi parametri. Godina je ostala bez nekih većih napada tako da nismo imali nekih većih vremenskih nepogoda, niti napada bolesti”, navodi Mario Čule, vodtelj primarne proizvodnje u vinogradima.
U posljednje vrijeme, globalni trendovi u vinskoj industriji, ali i lokalno, pokazuju rastuću popularnost bijelih vina. Ovaj pomak u potražnji posljedica je smjene generacija, pri čemu mlađi potrošači preferiraju laganija i osvježavajuća vina koja su idealna za ljetne mjesece. Kao odgovor na ove promjene, vinarije se prilagođavaju tržištu testnom sadnjom novih sorti bijelog vina.
“Naše glavne sorte od kojih pravimo vina su, od bijelih Žilavka, te od crnih imamo Vranac, Blatinu i Trnjak i Caberne… Danas imamo tendenciju da više bijelog vina se troši i traži se više od pojedinačnih te većih kupaca, tako da jednostavno smo krenuli u jednu obnovu asortimenta na bijele sorte”, kaže Mario Čule.
Cijene vina trebale bi ostati u približno istom rasponu kao prošle godine, s cijenama između 6 i 7 KM po litri. Ipak, moguće je da će doći do povećanja od 10 do 20 posto zbog rasta troškova repromaterijala i radne snage. Vinogradari ističu da su cijene i dalje razumne s obzirom na kvalitetu vina koje nude na tržištu, piše BHRT.