Region

Beograd: Počele konsultacije za novog premijera Srbije

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić započeo je u ponedjeljak u Beogradu konsultacije s predstavnicima stranka koje su ušle u parlament o kandidatu za novog srbijanskog premijera.  

FOTO: ARHIV/FENA
FOTO: ARHIV/FENA

Pročitajte još

Tako su na konsultacije jutros prvi stigli predstavnici izborne liste “Politička borba Albanaca se nastavlja – Shaip Kamberi”, a za danas je predviđen i sastanak s predstavnicima liste “Ruska stranka – Slobodan Nikolić”.

Na izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra spomenute manjinske stranke osvojile su po jedno zastupničko mjesto u novom sazivu Skupštine.  

Skupštinu Srbije čini 250 zastupnika a lista oko vladajuće Srpske napredne stranke je na decembarskim izborima osvojila 129 mandata tako da može i sama formirati vlast, podsjeća Beta.

No opozicija optužuje vladajuće da su “pokrali volju građana” izbornim inženjeringom i dovođenjem birača iz Republike Srpske i gradova u Srbiji u kojima 17. decembra nije bilo lokalnih izbora. Brojne primjedbe imali su i međunarodni promatrači čiji se izvještaj očekuje do kraja februara.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, čije ime je nosila izborna lista naprednjaka “Aleksandar Vučić – Srbija ne smije da stane”, tvrdi da SNS ima “legalnu, ali još ne i legitimnu većinu”, ne isključivši mogućnost ponavljanja beogradskih izbora ako SNS ne uspije osigurati više od polovice mandata u gradskom parlamentu.

Evropski parlament usvojio je 8. februara rezoluciju kojom se traži međunarodna istraga o navodnim izbornim nepravilnostima, te predlaže suspenzija pristupa Srbiji evropskim fondovima, ukoliko se dokaže da su vlasti bile izravno umiješane u prevaru birača.

No srbijanska premijerka Ana Brnabić tvrdi da nikada neće prihvatiti međunarodnu istragu o srbijanskim izborima te drži se na taj način traži ukidanje institucija i suvereniteta Srbije.

Prihvati notifikacije