Život

Belmin Ćostović iz Tešnja otvorio restoran u njemačkom Neu-Ulmu, sva mjesta rezervisana mjesec unaprijed, svi žele njegove ćevape i janjetinu

Ćevapi, janjetina, burek, sitni ćevap, samo su neke od bosanskih delicija koje su osvojile nepca ljudi sasvih sedam kontinenata. Bosanci i Hercegovci su poznati kao odlični domaćini, a o specijalitetima našekuhinje priča se širom svijeta. Jedan od najboljih ambasadora naše kuhinje u Njemačkoj je poznatitešanjski gastronom Belmin Ćostović, koji već duži niz godina ima svoje restorane u ovoj zemlji.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

„Traditionelle Balkankuche by Belmin“ naziv je njegovog restorana koji je otvorio u Neu-Ulmu. Belmin jeranije držao manji restoran u Ehingenu kod Ulma, ali zbog velike potražnje Ćostović je odlučio da otvorirestoran sa mnogo većim kapacitetom. I njegov novootvoreni restoran za kratko vrijeme je postaoomiljen ne samo u krugu ljudi porijeklom iz bivše države, već ga često i rado posjećuju i Njemci.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

-Kod nas je kvalitet na prvom mjestu i to svi znaju, tako da je otvaranje puno većeg restorana bio logičanslijed događaja. Nekoliko godina unazad imam ponude da napravim lanac restorana širom Njemačke, alibi u tom slučaju bila nemoguća misija zadržati kvalitet. Ljubitelji bosanske i balkanske kuhinje prelazedesetine kilometara da bi jeli specijalitete iz mog restorana „Traditionelle Balkankuche by Belmin“, a većsada su do sredine januara rezervisana sva mjesta u našem objektu koji se nalazi na adresiBahnhofstraße 10 u Neu-Ulmu. Opet sam napravio grešku i trebao sam tražiti duplo veći prostor da sene bih ponovo morao seliti – kaže Belmin Ćostović.

Uspješni 41- godišnji ugostitelj i gastronom iz Tešnja govori da njegov posao nije lagan i da je potrebnoda se svako jelo priprema sa dosta ljubavi.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

-Mi Balkanci, posebno Bosanci, poznati smo kao veliki gurmani. U mom restoranu svako će naći nešto za sebe, osim vegetarijanaca. U Njemačkoj mi govore da kada žele pojesti nešto kvalitetno kao kod Seje Brajlovića na Ilidži, obavezno dođu u „Traditionelle Balkankuche by Belmin“. Drago mi je kada me porede sa Sejom Brajlovićem, a moje specijalitete sa njegovim – govori Belmin.