BiH

Bećirović: "U UN-u je samo jedan certifikat, samo jedna adresa a to je država BiH"

Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Denis Bećirović organizirali su svečani prijem povodom Dana državnosti BiH.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Prvi se obratio predsjedavajući Komšić koji je uz historijski osvrt dao i svoje viđenje društva u kojem živimo.

“Društvo u kojem živimo uprkos svih poteškoćama koje su prisutne nije društvo koje nema slobode i koje nema perspektive. Ono je po suštini i karakteru je demokratsko iako nam se ona često uskraćuje. Istina, to se ne može reći za one dijelove BiH na kojima dominiraju i vladaju politike koje bacuju slobodarske vrijednosti ZAVONOBIH-a, ali onaj najvitalniji dio BiH je slobodarski i demokratski”, istakao je Komšić.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Naveo je da je BiH naša trajna vrijednost, a interesi su promjenjivi.

“Neka nas u ova nemirna vremena vodi optimizam i vedar duh”, poručio je Komšić.

Bećirović i kritike na račun RS

Drugi član Predsjedništva uputio je kritike na račun zvaničnika iz RS koji, podsjećamo, ne priznaju ovaj praznik.

“Nedopustivo je da čelnici bh. entiteta RS prijete nezavisnoj, suverenoj, nedjeljivoj državi BiH. Bosna postoji više od hiljadu godina Naše države je bilo i bez entiteta. Entiteta nije bilo niti će ikada biti izvan države BiH”, rekao je Bećirović.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Podsjetio je šta je glavni interes kojima se BiH rukovodi.

“Kretanje prema punopravnom članstvu ka NATO-u i EU je naše strateško opredjeljenje i to nema alternativu i kada bi bio zadnji čovjek u BiH koji to govori ja bi to opet činio i ne govorim što je to popularno već što je to od sudbinske važnosti za opstanak BiH”, dodao je.

Na kraju je poručio:

“U UN je samo jedan jedan certifikat, samo jedna adresa a to je država BiH.“ novembar je datum za koji se veže obnova državnosti Bosne i Hercegovine, kao i ideja moderne i suverene države, zajedničke i nedjeljive domovine svih njenih ravnopravnih naroda i građana.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO