BiH

Bećirović primio akreditivno pismo ambasadora Republike Litvanije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović primio je akreditivno pismo ambasadora Republike Litvanije za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Budimpešti Mindaugasa Rukštelėa.

FOTO: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU PREDSJEDNIŠTVO BIH

Na ceremoniji predaje akreditivnog pisma konstatovano je da su bilateralni odnosi tradicionalno prijateljski i da predstavljaju dobar osnov za razvoj saradnje.

Iskazana je obostrana zainteresovanost za dalje jačanje i unapređenje saradnje u svim oblastima, intenziviranjem političkih kontakata i posjeta na visokom i najvišem nivou.

Bećirović je izrazio zahvalnost Litvaniji za podršku koju, kao članica EU i NATO-a, daje Bosni i Hercegovini na njenom putu ka punopravnom članstvu u evropske i euroatlantske integracione tokove.

Govoreći o aktuelnim geopolitičkim izazovima, nastalim ruskom agresijom na Ukrajinu, konstatovano je da je zajedničkim snagama, a na temelju principa međunarodnog prava, potrebno jačati solidarnost u izgradnji slobodne i demokratske Evrope.

Na sastanku je pozdravljena historijska odluka Generalne skupštine UN-a o obilježavanju 11. jula kao Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida počinjenog u Srebrenici 1995., čiji je kosponzor bila i Litvanija. Bećirović je izrazio zahvalnost što je litvanski Parlament prepoznao važnost te odluke i usvojio Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, mnogo ranije.

Bećirović je poželio uspješan mandat ambasadoru Republike Litvanije u Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.