Politika

Bećirović i Reinertsen o oblastima saradnje BiH i Norveške

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović danas je primio ambasadora Kraljevine Norveške u Bosni i Hercegovini Olava Reinertsena s kojim je razgovarao o brojnim programima i raznim oblastima saradnje između dvije prijateljske države.

FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNIŠTVO BIH

Ambasador Reinertsen je ovom prilikom istakao punu podršku Kraljevine Norveške evropskim i euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine, kao i opredjeljenosti Norveške za intenziviranje reformskih procesa u zemlji.

Član Predsjedništva BiH Bećirović je iskazao zahvalnost na iskrenoj i prijateljskoj podršci Norveške Bosni i Hercegovini po pitanju NATO integracija, kao i sveukupne bilateralne saradnje. Posebno je istakao značaj što je u ovom kompleksnom sigurnosnom okruženju upravo Kraljevina Norveška kontankt-ambasada BiH sa NATO-om.

Bećirović je ukazao i na veliku važnost implementacije NATO inicijative izgradnje odbrambenih sposobnosti Bosne i Hercegovine, što je ujedno i konkretna podrška realizaciji Plana razvoja i modernizacije Oružanih snaga BiH, kao i doprinos cjelokupnoj sigurnosti i stabilnosti u zemlji.

Tokom sastanka je razgovarano i o efikasnosti EU misije Althea u Bosni i Hercegovini, kao i važnosti dostatnih kapaciteta EUFOR-a da potpuno i kvalitetno izvršavaju svoj mandat.

Iskazana je puna spremnost da se saradnja između dvije države u narednom periodu dodatno intenzivira, uključujući i obostrane posjete na najvišem nivou, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Prihvati notifikacije