BiH

Bećirović i Komšić s ambasadorima Alžira, Obale Slonovače i Zambije o značaju usvajanja rezolucije

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su u sjedištu UN-a u New Yorku održali odvojene sastanke s ambasadorom Narodne Demokratske Republike Alžir u UN-u Amarom Bendjamom, ambasadorom Obale Slonovače u UN-u Tiémokom Morikom i ambasadorom Republike Zambije u UN-u Cholom Milambom, saopćeno je iz Bećirovićevog kabineta u Sarajevu.

FOTO: FOTO:KABINET PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BIH DENISA BEĆIROVIĆA
FOTO: FOTO:KABINET PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BIH DENISA BEĆIROVIĆA

Sastancima je prisustvovao i ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija.

Tokom razgovora je poručeno da Srebrenica i Ruanda nikada ne smiju biti izbrisane iz kolektivne memorije čovječanstva.

Pročitajte još

Bećirović je istakao da UN treba podsjećati na pravosnažne presude svojih sudova o počinjenim genocidima u Ruandi i Srebrenici jer one treba da služe kao stalno upozorenje čovječanstvu. Važno je da Generalna skupština UN-a usvoji rezoluciju o međunarodnom danu sjećanja i obilježavanja genocida u Srebrenici, kao što je to učinila i u Rezoluciji o Međunarodnom danu sjećanja na genocid u Ruandi nad Tucijima, poručio je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je naglasio da niko nema pravo dovoditi u pitanje pravosnažne presude najviših sudova UN-a.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović je istakao da će usvajanjem rezolucije UN skrenuti pažnju na važnost promoviranja istine o počinjenom genocidu. Također, usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini UN-a važno je i za oblikovanje sigurnije budućnosti za naredne generacije u Bosni i Hercegovini i regiji.