Život

Bajrić za Bosnainfo o livanjskim divljim konjima i turama do njih (FOTO)

Livanjska porodica Bajrić u okviru ideje koju su nazvali "Wild horses Livno" odlučila je divlje konje iz svog kraja približiti svim Bosancima i Hercegovcima, ali i turistima iz cijelog svijeta.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Više od deceniju pomažu i hrane konje, uživaju u njihovom društvu. No, prije dvije godine su odlučili pomoći i drugima da se približe ovoj prirodnoj ljepoti. Aktivno ture radimo od 2022. godine, a prije toga smo ih 12 godina posjećivali zbog ljubavi prema njima i odmora za dušu kazao je za Bosnainfo osnivač “Wild horses Livno” Ernard Bajrić.

Navodi da tura podrazumijeva obilazak livanjskih divljih konja na terencu od pet mjesta.

Tura traje tri sata, a može i više, zavisno od potrage za konjima koji se kreću na potezu od 30 kilometara.

Konje je teško naći, međutim ovoj uigranoj ekipi to nije problem s obzirom da im znaju navike i potrebe. Konje je teško naći ljudima koji nisu tu svaki dan i koji nemaju iskustva s njima. U svako doba godine imaju svoja mjesta na kojima se nalaze, prateći ih godinama znamo unaprijed njihova kretanja – rekao nam je Ernard.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Kaže da su konji na turi koju rade samo dio očaravajućih prizora te da kompeltna visoravan Kruzi ostavlja bez daha. Zaustavljamo se na par vidikovaca s kojih imamo predivan pogled na Glamočko polje i visoravan po kojoj se vozimo – istakao je naš sagovornik.

Zanimalo nas je i otkud divlji konji po kojima je Livno postalo čuveno.

Ernard kaže da su ih ljudi puštali u ovu visoravan dolaskom radnih strojeva, nakon čega je došao rat kada se stanovništvo zabavilo o sebi i svojim problemima. Konji su prepušteni sami sebi.

Na krškoj visoravni Krug ili Kruzi ih ima oko hiljadu.

Sami se snalaze u prirodi, a niko nema nadležnost nad njima i slobodni su u prirodi. Konji su u odličnom stanju, adaptirali su se na sve prirodne uslove. Nisu ugroženi od čovjeka niti prirode, međutim problem se javlja zimi kada izlaze na magistralni put da ližu sol – navodi Ernard.

U tim situacijama se dešavaju nesreće.