Svijet

Baerbock razgovarala s iranskim kolegom i pozvala Teheran da zaustavi napade na Izrael

Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock pozvala je u nedjelju Iran da zaustavi napade na Izrael i poduzme korake deeskalacije u regionu, prenosi Anadolu.

Annalena Baerbock
FOTO: BOSNAINFO
Arhiva

Baerbock je telefonom razgovarala s iranskim kolegom Hosseinom Amir-Abdollahianom i osudila subotnji napad dronovima i projektilima na Izrael, navodi se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova.

“Pozvala je Iran da odmah prekine svako nasilje protiv Izraela, pusti kontejnerski brod MSC Aries i doprinese deeskalaciji”, navodi se u saopštenju ministarstva.

Baerbock je u nedjelju za javni servis ARD izjavila da će Njemačka podržati proširenje sankcija Evropske unije Iranu nakon subotnjeg napada.

Podsjetila je da je EU već uvela sankcije Iranu zbog isporuke dronova Rusiji, koji su korišteni u ratu protiv Ukrajine.

“Već smo uveli sankcije u Briselu zbog dronova isporučenih Rusiji. Intenzivno vodim kampanju da ih proširimo, jer vidimo koliko su iranske akcije u ovom trenutku opasne”, rekla je Baerbock.

Ministri vanjskih poslova EU trebali bi u utorak održati poseban sastanak u online formatu na kojem će razgovarati o sukobu Izraela i Irana i najnovijim dešavanjima u regionu.