Ekonomija

Avdagić: Ne slažemo se sa Savezom samostalnih sindikata

Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji BiH - PPDIVUT Muhamed Avdagić u saoćenju je iznio stav o daljem radu i angažovanju predstavnika ovog sindikata u organima Saveza samostalnih sindikata SSBiH. 

FOTO: HAYAT/PRINTSCREEN
FOTO: HAYAT/PRINTSCREEN

  “Ovim putem želim upoznati organe Saveza samostalnog sindikata BIH o stavu Sindikata PPDIVUT BIH. Već duže vrijeme kako na Predsjedništvu tako i pojedinačno ukazujemo na određene poteze organa i pojedinaca s kojima se ne slažemo”, navodi Avdagić. 

Smatra da je “posebno je kulminiralo na zadnjem događaju koji se desio  21. jula 2022. godine u vezi Zakona o minimalnoj plaći Federacije BiH”.

– Način organiziranja i pripreme sastanka je nepoznat kao i do sada, i dovođenje predstavnika Sindikata PPDIVUT BiH u organima SSSBiH pred svršen čin u orkestrirajoj atmosferi u kojoj nije moguće iznositi bilo kakve stavove i mišljenja. Cijenimo da se na ovaj način uzurpiraju određena prava kod predstavnika ovog Sindikata, a posebno onemogućavanje iznošenja stručnog i kvalitetnog mišljenja, posebno kada su upitanju donošenje važnih odluka – naviodi Avdagić.    

Predsjednik PPDIVUT BIH posebno istačie nepoznanicu u međunarodnoj saradnji pojedinaca ispred SSSBiH.

– Ono što nas od prvog dana zabrinjava jeste permanentno angažovanje pojedinaca na dezorganizaciji i dezintegraciji sindikata u BiH. Bezbroj puta smo do sada ukazivali na moguće posljedice takvog angažovanja pojedinaca. Primjer nesposobnosti u organizaciji i integraciji sindikata je pokušaj pokazivanja masovnosti sindiklanih organizacija, a ne grana u kojoj su sindikalne organizacije. Ovakvo djelovanje se mora hitno zaustaviti uz puni angažman granskih sindikata u BiH, gdje će se u ovakvoj strukturi sindikata tražiti izlaz kao novi početak djelovanja sindikata u novom vremenu. Mišljenja smo da ovakvi savezi nisu odgovorili zahtjevima u ovom vremenu, posebno s više odgovornosti ističem SSSBiH u kojem je do sada kao članica egzistirao Sindikat PPDIVUT BIH – navodi se u saopćenju. 

 Sindikat PPDIVUT BiH će i dalje biti spreman da da doprinos na svim promjenama koje idu u pravcu jačanja organizacije i integracije sindikata. Sve dotle kadrovi i organi Sindikata PPDIVUT BiH neće učestvovati u radu organa SSSBiH u kojem se kreira politika dezorganizacije i dezintegracije. Ovaj sindikat će i dalje ispunjavati sve obaveze prema SSSBiH kako bi se koliko toliko ublažila vrlo teška situacija zaposlenih koji nisu ni jednim potezom doprinjeli ovako teškoj situaciji u SSSBiH, navodi se u saopćenju.

Prihvati notifikacije