Region

Autistični dječak izbačen je sa leta Air Srbije: Poslije pet godina porodica dočekala pravdu

Presudu Višeg suda dječakov otac smatra jednom pobjedom za ljudska prava jer je sam, bez ičije pomoći i pritiska na sud, kao običan građanin izvojevao pobjedu.

FOTO:  EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
FOTO: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

Tražili smo pravdu za naše dijete koje je samo željelo da ode na more i Viši sud je donio odluku da je Air Srbija prekršila ljudska prava, rekao je za Nova.rs profesor Filozofskog fakulteta Čedomir Antić govoreći o svom autističnom sinu, kome su prije pet godina zabranili da leti avionom nacionalne kompanije i otjerali ga sa aerodroma “Nikola Tesla”.

“Prije nešto više od pet godina, početkom augusta 2017. godine, moj sin sa dijelom porodice je putovao u Crnu Goru na ljetovanje. To je najkraći let koji vozi Air Srbija, do Tivta. On je u to vrijeme imao 10 punih godina i ušao je u 11-tu. Ima autizam i sto posto je invalid“, počinje svoju priču Antić, podsjećajući da je njihov sin sa njim i majkom prije toga putovao u Tunis, Grčku i Egipat i nikada nije bilo nikakvih problema.

Kada su došli na aerodrom, tamo je bio neki kolaps i redovi što je njegovog sina uznemirilo pa se dječak rasplakao.

„Učinili smo sve po savjetu ljekara, pedijatara i neurologa da ga ne ‘kljukamo’ sedativima jer je on bio dijete u razvoju. Autistična djeca nisu agresivna i taj plač i vika su njegov način izražavanja“, objasnio je Antić, dodajući da su sa tim suočili kada su došli na aerodrom.

Onda se, nastavlja on, pojavila jedna mlada gospođa u uniformi Air Srbije i počela sa njim da razgovara, postavljajući mu neumjesna pitanja, govoreći besmislene stvari.

„Kada smo joj objasnili da on ima autizam, da zna da govori ali ne zna da razgovara (on može da kaže šta je njegova potreba i to je veliki uspijeh terapije i rada jer velika većina njegovih drugova u školi ne govori) ta gospođa se uz vrlo neumjesan način ophođenja prema nama, naljutila što smo ga uopšte doveli i rekla nam da će ga skinuti sa leta“, naveo je Antić koji je zatim, kako kaže, zatražio da postupe po proceduri, ali te procedure očigledno nije bilo.

FOTO:  EPA-EFE/FABIO FRUSTACI
FOTO: EPA-EFE/FABIO FRUSTACI

„Odveli su nas kod ljekara za koga se ispostavilo da je ljekar medicine rada. Jedan vrlo neuredan čovjek, neprimjerenog ponašanja za nekoga ko je položio Hipokratovu zakletvu, koji je rekao da o autizmu ništa ne zna, nije čak ni pogledao dijete, napisavši na nekakvom papiriću da ne dozvoljava da letimo, kao i da smo trebali da mu damo sedative i tako ga pripremimo za put“, objašnjava otac, prisjećajući se situacije sa kojom se susreo na aerodromu.

Zatim je, nastavlja Antić, kontaktirao advokata koji mu je rekao da traži sastanak ili sa dežurnim direktorom ili sa pilotom koji ima diskreciono pravo da primi koga želi u avion.

„Nisu mi dozvolili, nisu mi odgovorili uopšte i manje-više su izbacili sa aerodroma mene i mog sina koji ugrožavamo projekat režima SNS“, rekao je on, dodajući da su zatim otišli sa aerodroma.

On je podsetio da je nakon tog incidenta pozvao medije gde je naišao na jedinstven stav podrške, da su uz njih stali skoro svi, čak i neki režimski mediji pa i državni kao što je RTS, dok oni tabloidi koji su odani vladi su preskočili to da objave.

Nakon što je mjesec dana zahtijevao da ga primi direktor Air Srbije, on je to odbijao, ali je na sastanku, kako kaže Antić, sa roditeljima autistične djece rekao da su “oni vjerovatno napravili neki propust, ali da to više nije bitno. Jedino je uspio da dođe do “neke njihove pravnice koja je sa još troje pravnika vikala zašto pravi kampanju protiv kompanije”.

Nakon toga riješio je da podigne privatnu tužbu protiv Air Srbije tražeći da presudu objave u novinama i da se obavežu da više neće da vrše segregaciju ljudi koji su bolesni, odnosno da krše ljudska prava.

Presudu Višeg suda smatra jednom pobjedom za ljudska prava jer je sam, bez ičije pomoći i pritiska na sud, kao običan građanin izvojevao pobjedu, ali napominje da je ovo samo prvo poluvreme jer očekuje da se Air Srbija žali na presudu što su i najavili.

Prihvati notifikacije