Svijet

AUSTRIJSKI SINDIKAT DOBIO RAZLOG ZA SLAVLJE: Od 1. maja povećavaju se plaće radnicima na baušteli

S obzirom na inflaciju u posljednjih 12 mjeseci (6,77 posto), zapravo dolazi do povećanja realnih plata radnika u građevinarstvu, drvnom i kamenom sektoru.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
Ilustracija

Austrijski sindikat BAU-HOLZ (GBH) ima razlog za slavlje jer zaključci novih kolektivnih ugovora predviđaju povećanje plata od 1. maja do 7,82 posto.

S obzirom na inflaciju u posljednjih 12 mjeseci (6,77 posto), zapravo dolazi do povećanja realnih plata radnika u građevinarstvu, drvnom i kamenom sektoru.

Ne samo da su kompenzovana poskupljenja, već su od sada povećavaju početne plate u tim djelatnostima. U građevinarstvu one iznose preko 2.700 evra, a povećavaju se i plate za učenike odnosno radnike koji su u procesu usavršavanja.

“Pri sklapanju kolektivnih ugovora uvijek koristimo CPI kao osnovu. Postoji i dodatak koji nagrađuje ‘činiti više’. Trenutno je tekuća inflacija za posljednjih 12 mjeseci 6,77 odsto. Zahvaljujući našem poštenom i funkcionalnom socijalnom partnerstvu, imamo ljude koje pomažu zaposlenima u našim industrijama da bolje prebrode inflacijsku krizu. Uskočili smo tamo gdje savezna vlada nažalost nije uspjela”, rekao je  Jozef Muhič, savezni predsjednik GBH, prenosi “Kroativ.at”.

Pogledajte koliko će porasti plate radnicima u određenom sektoru u procentima:

Građevinarski radnici +7,15

Građevinska pomoćna industrija + 7,70

Moleri + 7,70

Krovopokrivač + 7,70

Hafner, ploča i keramičar + 7,70

Kamenari + 7,70

Tapetar + 7,70

Opločnici + 7,70

Staklar + 7,70

Polagači + 7,70

Graditelj bunara + 7,70

Majstor drvosječa + 7,25

Drvna, pilanska i industrija sječke + 7,82

Stolar + 7,25

Industrija kamena i keramike + 7,27