Svijet

Austrija počela sa uštedom struje u sredini turističke sezone

Austrijski grad Salzburg usred turističke sezone gasi svjetla na svojim glavnim znamenitostima jedan sat ranije, kako bi uštedio struju u trenutku dok se zemlja, kao i cijela Evropa, suočava s prijetećom energetskom krizom.

FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA
FOTO: CHRISTIAN BRUNA/EPA

Od ponedjeljka će se reflektori koji osvjetljavaju glavne znamenitosti, uključujući gradsku tvrđavu Hohensalzburg, gasiti jedan sat ranije, u ponoć, najavila je gradska vijećnica Martina Berthold.

Smanjenje rasvjete u Hohensalzburgu, jednoj od najvećih srednjovjekovnih utvrda u Evropi koja se uzdiže iznad središta grada, bit će posebno učinkovito jer zahtijeva oko 13.000 vata, rekla je Berthold.

Crkve i spomenici u gradu na sjeverozapadu Austrije također će biti pogođeni tom mjerom.

Do ove mjere dolazi istodobno dok se u gradu održava renomirani Salzburški festival muzike i drame, koji je u punom jeku, što je događaj koji obično pohode stotine hiljada posjetitelja.

I u obližnjem Linzu gradske vlasti ovih su dana najavile da će rasvjeta na mostovima i drugim javnim zgradama biti ugašena u 23 sata.

Grad Feldkirch, u zapadnoj austrijskoj pokrajini Vorarlberg, objavio je da planira prestati osvjetljavati svoje historijsko gradsko središte noću, ne samo kako bi smanjio troškove električne energije, već i kako bi motivirao građane da štede energiju, naveo je gradonačelnik Wolfgang Matt.

Prihvati notifikacije